Chocolade cupcakes met Duitse (vegan) botercreme

Gepubliceerd op 28 maart 2022 om 17:51

Ondertussen weten jullie al lang dat ik een grote fan ven van cupcakes. Je vindt hier al een hele hoop recepten, zowel voor verschillende soorten cakjes als botercreme. Vandaag komt daar nog eens een variant bij. Want naast de bekende Italiaanse en Zwitserse botercreme zijn er nog verschillende soorten. Zo heb je nog de Amerikaanse, Hollandse of Franse botercrème. Maar in dit artikel vind je nog een heel andere variant, namelijk de Duitse botercrème!  Waar er in de Zwitserse en Italiaanse crème merengue gebruikt wordt, is de Duitse variant op basis van banketbakkersroom. Hierdoor krijg je een botercrème die heerlijk vol is smaak maar niet super zwaar is om te eten. Ik gebruik de Duitse versie heel vaak wanneer ik een beetje banketbakkersroom over heb van bijvoorbeeld een taart te maken. Lekker makkelijk om te maken en er is altijd plaats voor een cupcake, toch? 

Dit heb je nodig:

Voor de botercrème: 

- 300 gr boter

- 75 gr poedersuiker

- 500 ml plantaardige melk 

- 60 gr maizena

- 7 gr agar agar

- kurkuma

- vanille 

- 100 gr suiker

- 50 gr boter 

Voor de cupcakes

- 250 gr bloem 

- 200 ml plantaardige melk 

- 80 ml neutral olie 

- vanille 

- 150 gr suiker 

- 1 tl bakpoeder

- 2 tl baking soda

- 2 tl appelazijn 

- 60 gr chocolade

Zo maak je het: 

Begin met de banketbakkersroom. Hiervoor warm je eerst de melk op, wanneer hij bijna kookt giet je een deeltje bij de maizena. Klop het poeder los in de melk. Voeg ondertussen de suiker toe bij de overige melk. Wanneer deze kookt doe je er de opgeloste maizena bij samen met de kurkuma  Voeg vervolgens de agar agar toe en blijf goed roeren. Vergeet de vanille niet! Laat de room nog even inkoken. Draai vervolgens het vuur uit en voeg de boter toe. Roer alles goed door elkaar tot dat de boter volledig opgenomen is. Laat het mengsel afkoelen met een stukje plastic folie op de pudding zodat er geen velletje ontstaat. 

Vervolgens maak de cupcakes. Meng eerst alle droge ingrediënten met elkaar. Voeg daarna de melk toe en de olie en roer alles goed door elkaar. Smelt de chocolade en voeg deze vervolgens toe aan het beslag samen met de vanille. Doe er als laatste de appelazijn bij. Bak de cakjes voor 15 minuten op 180°. 

Wanneer zowel de cupcakes als de room is afgekoeld ga je verder met de botercrème. Klop de banketbakkersroom luchtig en voeg vervolgens stukje per stukje de boter toe. Doe er ook nog het poedersuiker bij en klop alles nog eens goed door. 

Spuit mooie toefjes botercrème op je cupcakes en werk eventueel nog af met een beetje sprinkels. 

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.