Chocoladezoen met vanille chili ijs

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:41

Toen ik klein was at ik enorm graag chocoladezoenen. Zo een pak was gemakkelijk op een dag op, maar sinds ik veganistisch eet zijn deze uit de winkel geen optie meer. Ik dook dus de keuken in, op zoek naar mijn eigen plantaardige versie en zie hier het resultaat. 

Hier serveerde ik het als dessert voor mama haar moederdagdiner samen met een bolletje vanille-chili-ijs. Er kruipt redelijk wat werk in dit dessert, maar het is het helemaal waard. 

Wat heb je nodig 

Voor het ijs: 

- 90 ml aquafaba ( sap van het kikkererwten) 

- 100 gr kristalsuiker

- 120 gr vanille yoghurt 

- 1/4 tl xanthaangom 

- chilikruiden 

Voor de chocoladezoen: 

amandelkoekje

- 100 gr amandelmeel 

- 120 gr plantaardige boter 

- 70 gr lichte bruine suiker 

- 100 gr bloem

- snuif zout

Voor de vulling

- 90 ml aquafaba

- 100 gr suiker 

- 1/4 xanthaangom 

- merg van 1 vanille stokje 

- 1/2 tl citroensap

- 150gr chocolade 

- 1/2 el kokosolie 

- 1 el agavesiroop 

Zo maak je het 

Het ijs: 

Doe de aquafaba in een kom en klop deze op. De textuur wordt zoals eiwit, als je de kom boven je hoofd kan houden zonder dat het eruit loopt is het klaar. Dat duurt langer dan bij gewoon eiwit. Doe de xanthaangom erbij en daarna de suiker, klop weer verder. Doe dan lepel per lepel de yoghurt erbij en klop weer verder. Voeg tot slot de chilikruiden toe naar eigen smaak. Doe het mengsel in een doos en zet voor minstens 12 uur in de diepvries. 

Het amandelkoekje

Haal de boter uit de koelkast en verwarm de oven op 180°. 

Doe het amandelmeel in een kom samen met de suiker, de bloem en het zout. Voeg de boter in klontjes toe en meng met je handen tot een bol. 

Rol de bol voorzichtig uit en steek er rondjes van uit die allemaal even groot zij. Het koekje mag niet super dun zijn, anders breek het. Maar het mag ook niet te dik zijn, want dan is het niet krokant. 

Bak de koekjes 20 min op 170°. Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen. 

De vulling

Doe het citroensap in een kom en klop de aquafaba op zoals je met het ijs hebt gedaan. Kloppen, suiker toevoegen, kloppen, xanthaangom toevoegen, kloppen, vanille toevoegen, kloppen. 

Doe een lepel van de fluff op elk koekje en laat minsten een uur drogen. 

Smelt de chocolade met een lepel kokosolie. Als je zwarte chocolade te bitter vindt, kan je er een lepel agavesiroop bij doen. 

Dip de koekjes met de fluff in de pot met chocoladesaus en laat ze drogen. Werk de zoenen af met wat poedersuiker en een bolletje ijs. 

Verbaas iedereen met deze geweldige combo en geniet ervan. 

Liefs, 

Kayla


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.