Vegan citroen meringue taart

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:42

Citroen taart is een van mijn absolute favorieten. Een heerlijke combinatie van zoet en zuur, een krokante bodem met zalige zachte merengue. Om nog maar te zwijgen van de curd, die zou ik zo uit een potje kunnen lepelen. 

Een vriendin van me maakte onlangs een heerlijke vegan citroentaart en voor deze schoonheid heb ik me op haar recept gebaseerd. Een toppertje, zowel de taart als de vriendin ;). 

Dit heb je nodig: 

voor de bodem:

- 120 gr patisseriebloem

- 50 gr suiker

- 20 gr amandelmeel 

- snufje zout 

- 75 gr plantaardige boter ( op kamertemperatuur) 

- 1 el lijnzaad 

- 1 el water 

- bakknikkers of droge kikkererwten 

Voor de curd: 

- 150 gr suiker 

- 2 el maizena 

- 150 ml plantaardige melk 

- sap van 3 citroenen 

- 60 gr plantaardige boter 

- kurkuma 

Voor de meringue:

- 200 ml aquafaba 

- 100 gr suiker 

- 50 ml water 

- vanille essence 

Zo maak je het: 

Begin met de taartbodem. Meng de bloem met het meel en de suiker in een kom. Doe de lijnzaad in een klein kommetje met het water en roer tot het een papje wordt, zet dit dan eventjes aan de kant. Doe de boter bij de bloem en kneed tot je een bal krijgt. Doe er dan een snufje zout bij en het lijnzaad. Kneed opnieuw tot je een bal kunt vormen. Wikkel deze in plasticfolie en leg 20 minuten in de koelkast. 

Na 20 minuten haal je het deeg uit de koelkast en warm je het even op met je handen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°. Bestuif je werkplank met bloem en rol het deeg uit. Beboter en bebloem je taartvorm en leg het deeg in je taartvorm. Druk het deeg goed aan in de randjes. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een vel bakpapier over het deeg en strooi hier bakknikkers in, je kan ook droge kikkererwten hiervoor gebruiken. Bak het deeg blind voor 20 minuten op 180°. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de knikker en het bakpapier en bak het dan nog eens 15 minuten op 180 °. Als de randjes heel lichtbruin zijn is het deeg klaar. 

Voor de curd doe je melk in een pannetje op een middelmatig vuur. Doe hierbij de suiker en het citroensap. Doe in een kommetje de maizena en doe hier kurkuma bij. Dit mag redelijk wat zijn aangezien dit zorgt voor de mooie gele kleur.  Wanneer de melk bijna kookt doe je een drietal lepels van de melk bij de maizena, klop dit goed los zodat er geen klonters zijn. Doe dan de maizena bij de melk op het vuur en klop goed. Het mengsel zal opeens dik worden dus het is belangrijk dat je blijft roeren. Wanneer het dikker wordt doe je er de boter bij en roer je verder tot deze volledig is opgelost. Als je een dik mengsel hebt zet je dit aan de kant. 

We beginnen met het maken van een suikersiroop voor de meringue. Doe het water in een kommetje op het vuur en doe hierbij de suiker. Klop de suiker goed los en laat koken tot 180°, gebruik hiervoor een suikerthermometer. Heb je dit niet? Gebruik dan dit recept om meringue te maken Dubbel gekleurde vegan meringues, laat wel de kleurstof achterwege. Klop ondertussen de aquafaba op tot dat je piekjes krijgt. Giet er dan voorzichtig de suikersiroop bij en klop terug verder op. Voeg tot slot de vanille essence toe en klop nog eens goed door. Doe de meringue in een spuitzak. 

De curd zal ondertussen opgesteven zijn, mix deze nog eens glad en doe hem dan in een spuitzak. Spuit de vulling in de taartbodem en spuit hier meringue dotjes op. Bak de taart nog een twintigtal minuten op 180 graden in de oven zodat de meringue een mooie kleur krijgt. 

Geniet van deze fantastisch lekkere plantaardige citroen meringue taart. 

Liefs, 

Kayla 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.