Vanille cupcakes met dubbele Italiaanse botercreme

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:43

Cupcakes zijn ideaal om te experimenteren met verschillende soorten botercrème. Deze keer koos ik voor de Italiaanse variant. Dit is een botercrème op basis van een Italiaanse merengue.  Hierbij maken we eerst een suikersiroop die we dan bij de aquafaba toevoegen. Het verschil hierbij met de Zwitserse merengue is dat daarbij de suiker rechtstreeks wordt opgelost in de aquafaba. 

Deze Italiaanse botercrème is gemakkelijk om te maken en heerlijk zacht en luchtig. Ik gebruikte hier zowel een vanille als een chocolade versie. Zo kon ik zelfs dubbel gekleurde botercrème maken. Het ziet er niet alleen leuk uit maar het zorgt ook voor extra smaken, perfect bij een simpele vanille cupcake. 

Dit heb je nodig: 

Voor de cupcakes:

- 200 ml plantaardige melk

- 200 gr bloem

- 1 tl baking soda

- 1 tl bakpoeder

- 2 tl apple cider azijn

- snuf zout

- 150 gr suiker

- 80 ml neutrale olie

- vanille aroma 

Voor de frosting: 

- 90 ml aquafaba

- 30 ml water

- 120 gr kristalsuiker

- 150 gr plantaardige boter 

- vanille essence

- 100 gr chocolade  

Zo maak je het: 

Verwarm de oven voor op 180° en vul een cupcake bakvorm met cupcake papiertjes. 

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg hierbij de natte ingrediënten toe en meng alles goed onder elkaar. Schep het beslag in de cupcakevormpjes en bak ze voor 20-25 minuten op 180°. 

Haal de cupcakes uit de oven wanneer er geen deeg meer aan je prikker hangt. Laat ze afkoelen. 

Begin dan met de frosting. Los de suiker op in het water en breng tot een temperatuur van 120°. Klop ondertussen de aquafaba op tot dat je de structuur krijgt van opgeklopt eiwit. Voeg dan het suikerwater toe. Laat het mengsel verder opkloppen tot dat je merengue hebt. Voeg dan blokje per blokje de boter toe. Wanneer alles goed opgenomen is scheid je het geheel in twee delen. Bij het ene deel voeg je vanille aroma toe. Voor het andere deel smelt je eerst de chocolade. Laat deze afkoelen tot 40° en voeg deze dan toe bij het tweede deel van de botercreme. 

Je kan de botercrèmes in twee verschillende spuitzakken doen en zo mooie toefjes maken. Maar je kan ze ook beide in één spuitzak steken waardoor je dubbel gekleurde toefjes krijgt. Dit doe je door twee vellen plasticfolie te nemen en de botercreme in deze vellen te draaien. Maak hier een worstje van en snijd dan de onderkant open. Neem de twee rollen botercreme en steek deze samen in een spuitzak. Spuit mooie toefjes op de cupcakes. 

Geniet ervan! 

Liefs, 

Kayla 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.