Gebakken vegan appel cheesecake met karamel

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:44

Cheesecake, kan dat vegan? Absoluut wel! Er zijn een hele hoop soorten cheesecake en ik heb ook al heel wat varianten gemaakt. Wat ik nog niet had in het assortiment was een traditionele gebakken cheesecake. Zo dus dook ik mijn keuken in om te experimenteren. Ik maakte een gezonde versie met tofu ( die komt nog online, hou zeker de socials in de gaten ;) ) maar natuurlijk ook een klassieke versie met boter en suiker. Het heeft me een keer of drie geduurd vooraleer de taart echt gelukt was maar nu is hij echt on point. Geniet van deze luxeuze, vegan cheesecake. 

Dit heb je nodig: 

Voor de korst: 

- 100 gr digustieve koekjes

- 75 gr plantaardige boter 

Voor de appelvulling: 

- 4 grote appels 

- 100 gr suiker

- 400 ml water 

- sap van een halve citroen 

- snuf zeezout

- snuf kaneel 

Voor de cheesecake laag:

- 3 potjes violife creamcheese 

- 200 gr kristalsuiker 

- 20 gr bloem 

- 200 gr appelmoes

- vanille extract 

- 20 ml plantaardige melk 

Voor de karamel: 

- 150 ml plantaardig slagroom 

- 175 gr suiker

- 100 ml water 

- 150 gr plantaardige boter 

Zo maak je het: 

Begin met de bodem. Hiervoor zet je eerst de oven op 180° en bedek je een springvorm met een vel bakpapier. Mix de koekjes fijn en doe hieronder de gesmolten boter. Druk dit mengsel aan in de springvorm zodat je een egale bodem hebt. 

Vervolgens maak je de appel vulling. Schil en snijd de appels fijn. In een pannetje verwarm je het water met de suiker en het citroensap. Wanneer je een karamelachtige substantie krijgt voeg je de appels toe samen met de kaneel en het zeezout. Blijf roeren zodat het niet aanbrand maar wees niet te bruusk want dan gaan de appels stuk. Wanneer het appel mengsel klaar is ( wanneer het een amber kleur heeft), giet je dit over de bodem. 

Voor de cheesecake vulling klop je de violife luchtig samen met de suiker en de bloem. Voeg vervolgens de melk, het vanille extract en de appelmoes toe. Klop alles nog eens goed op en spatel dit dan over het appelmengsel. 

Plaats de springvorm in de oven en bak voor 50 minuten op 180°. Laat de taart vervolgens goed afkoelen anders stort hij in. Open de springvorm pas wanneer de taart helemaal koud is. Maak ondertussen de karamel. Dit doe je door het water met het suiker op te warmen. Wanneer het bubbelt voeg je de room toe ( opgepast het mengsel kan nu stijgen) en vervolgens de boter. Pas hiermee goed op want  karamel is gevaarlijk! Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt. Wanneer je een dikke amberkleurige substantie hebt is de karamel saus klaar. Deze giet je over de taart wanneer deze is afgekoeld. 

Open de springvorm en werk af met een beetje zeezout. De taart bewaard het best in de koelast. 

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.