Vegan rijsttaart

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:45

Het is eindelijk zo ver, een van de mooiste voorjaarskoersen mag eindelijk gereden worden. De kasseien zijn er klaar voor en de supporters zijn na lange tijd noodzakelijke afwezigheid weer op post .Het lijkt bijna alsof we geen editie gemist hebben en alles weer wordt zoals van ouds. Alleen het weer laat het dit jaar afweten, gezien de tijd van het jaar volkomen normaal natuurlijk maar ik had het liever anders gezien. Als je het niet zou weten je zou denken dat je naar de eerste cross van het seizoen kijkt in plaats van naar de Hell van het Noorden. Maar weer of geen weer, wij staan langs de kant van de weg, de ziel uit ons lijf te schreeuwen. Iets met tradities weet je wel. Want koers dat ademt nostalgie en traditie. Koers dat is taartjes eten bij oma en opa op zondag, met nonkels die halverwege de middag moeten verzamelen in de living voor de finish, papa's die al snurkend in slaap vallen en op het perfect getimde moment wakker schieten. 

Nu even verder over die taartjes. Wie koers zegt denkt ook direct aan rijsttaart. Het taartje bij uitstek voor wielrenners. Standaard bij oma en opa op zondag, afgewisseld met een stuk krieken vlaai natuurlijk, maar ook een vaste waarde voor de renners zelf. Toen ik deze week vroeg aan Stan wat hij nog graag wou eten voor Roubaix was de keuze heel snel gemaakt, rijsttaart! En ja hoor, dat kan perfect als topsporter! Een rijsttaartje zit vol met koolhydraten en bevat niet zo gek veel vetten, ideaal om te gaan carboloaden. Ik deel daarom maar al te graag mijn recept voor een vegan rijsttaart met jullie. Heerlijk nostalgisch en perfect voor in dit fantastische koersweekend. 

Dit heb je nodig: 

Voor het deeg: 

230 gr bloem 

60 ml water 

60 gr plantaardige boter

50 gr kristalsuiker 

snuf zout 

Voor de rijst vulling: 

90 dessertrijst 

50 gr kristalsuiker 

600 ml plantaardige melk 

vanille

Voor de pudding: 

750 ml plantaardige melk 

50 gr pudding poeder 

75 gr kristalsuiker

Zo maak je het: 

Begin met het deeg. Meng alle ingredienten in een kom en meng tot dat je een plakkerige deeg hebt waarvan je een bol kan draaien. Wikkel deze in plastic folie en laat een halfuurtje rusten in de koelkast. 

Maak ondertussen de rijstpap. Doe hiervoor alles in een kookpost en laat sudderen op een laag vuur. Vergeet niet af en toe om te roeren zodat het niet aanbakt op de bodem. 

Na een halfuurtje haal je het deeg uit de koelkast en rol je het uit ( vergeet je werkplek niet te bestuiven met bloem). Vet een taart vorm in en bebloem deze. Leg hierin je deeg en druk deze mooi aan in de zijkanten. Leg een stukje bakpapier op je deeg en strooi hier bakparels in ( je kan ook droge kikkererwten of linzen gebruiken). Bak de bodem blind voor 15 minuten op 180°, hij moet heel licht bruin is. 

Maak ondertussen de pudding zoals aangegeven op het pudding poeder zakje. Wanneer het begint in te dikken doe je er de rijstpap bij en meng je alles goed onder elkaar. Giet dit over de afgebakken bodem. Schuif de taart terug in de oven en bak deze ongeveer 60 minuten op 180°. Wanneer er een mooi gekleurd velletje op de rijstpap is gekomen is de taart klaar. 

Geniet ervan! 

Liefs, 

Kayla 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.