Broodje (vegan) martino

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 10:33

Belegde broodjes is iets dat ik onmiddellijk associeer met mijn middelbare schoolperiode. Ik studeerde in het kunstonderwijs en zat op internaat omdat maar één school in de provincie de opleiding aanbood die ik graag wou doen. Over de middag kregen we boterhammen met confituur of hagelslag mee vanuit het internaat maar alleen als je 's ochtends niet vergat om je boterhammendoos af te geven. Je kan je wel voorstellen dat ik zeker en vast een paar keer heel per ongeluk mijn boterhammendoos vergeten was. Dan bestelde ik een belegd broodje op school en dat smaakte altijd nog 100 keer beter omdat je wist dat het anders kleffe boterhammen met confituur waren. 

Om in het jeugdsentiment te blijven hangen, broodje martino leerde ik kennen van mijn mama. Het gebeurde zelden dat er bij ons thuis salades op tafel kwamen voor op je boterham. Het enige wat nu en dan nog eens binnen kwam was kip curry en Filet American. Die laatste was vaak al na twee dagen op omdat iedereen van het gezin broodjes Martino begon te maken. Het is waarschijnlijk het enige echt belegde broodje dat ik kan maken. Toen ik vegetariër werd moest ik dan ook een vleesvrije vervanger zien te vinden. Dat is nu zo ongeveer een tien jaar geleden en in die tijd was het aanbod nog stukken beperkter. Daarom besloot ik om mijn eigen filet american te maken en die is zo ongelofelijk lekker dat ik hem nu nog steeds gewoon zelf maak, ondanks dat er ondertussen al een hoop alternatieven in de winkel zijn. Ik zeg het niet vaak maar deze is gewoon echt beter maar oordeel vooral lekker zelf! 

Dit heb je nodig: 

Voor de americain

- 4 rijstwafels 

- 1 potje tomatenpuree

- 2 el vegan mayonaise 

- 70 ml water 

- 1 el sojasaus 

- snuf zout ( niet te veel want sojasaus is al zout) 

- peper

- nootmuskaat

- paprikapoeder

Voor het broodje

- 1 stokbrood 

- vegan americain

- halve rode ui 

- augurken 

- mosterd

- curry ketchup 

- tabasco 

- optioneel sla 

Zo maak je het: 

Begin met de american. Verkruimel de rijstwafels in een kom en voeg dan alle andere ingrediënten toe. Mix alles tot een smeersel. Wanneer het te lopend is kan je er nog een rijstwafel aan toe voegen, wanneer het te vast is kan je er nog een lepel olijfolie bij doen of nog wat mayonaise. 

Besmeer de helft van een stokbrood met de american. Snipper de ui fijn en leg deze op de american. Beleg dan verder met augurk en eventueel sla. Werk af met een paar druppels tabasco. De andere kant besmeer je met een laagje mosterd en curry ketchup. Doe het broodje dicht en geniet ervan. 

Pure nostalgie, smakelijk! 

Liefs, 

Kayla


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.