Healthy sweets

Vegan en glutenvrij bananenbrood

Onlangs besefte ik dat er nog helemaal geen recept voor bananenbrood op mijn blog staat. Een vegan blog zonder bananenbrood?! Dat kan echt niet dus ik dook de keuken in om de best versie van deze klassieker neer te schrijven. Ik heb natuurlijk al verschillende keren bananenbrood gemaakt ( welke vegan nu niet?) maar ik ben zo iemand die heel wat doet uit de losse hand en ook vaak niets op schrijft. Ik moest dus wel weer aan het experimenteren om een recept te kunnen uitschrijven voor jullie. En wat voor een. Dit is echt de allerbeste versie van al mijn bananenbrooden ooit en ik deel het graag met jullie. Het is niet zomaar een vegan bananenbrood, nee het is ook nog eens glutenvrij, zonder suiker, met extra proteine en natuurlijk ongelofelijk lekker. Dit broodje is echt ideaal als snack of als kickstart ontbijt, super gezond en zo lekker! 

Lees meer »

Chickpea chocolate chip cookies

Cookies, wie houdt er niet van? Een van de lekkerste koekjes als je het mij vraagt. Helaas pindakaas zijn cookies die je in de winkel vindt niet vegan en daarnaast zijn het ook nog eens echte suikerbommetjes. Daarom ging ik gaan experimenteren in mijn keuken om deze lekkernij niet alleen te veganizen maar er ook een gezonde variant ervan te maken. Het resultaat is een koekje op basis van kikkererwten en havermout waarbij zachte stukjes chocolade smelten in je mond, net zoals de originele - maar dan beter ;) -

Lees meer »

Gezonde chocoladerotsen met kikkererwten

Kikkererwten zijn fantastisch. Je kan ze verwerken in zoveel recepten en op zoveel manieren. In dit artikel vind je een recept terug voor een lekkere, gezonde snack die in no time klaar is. Ideaal als je een overschotje aan kikkererwten hebt want het is zo simpel als de peulvruchten rooster en in chocolade wentelen. Zo zijn ze heerlijk krokant met een lekkere chocolade smaak. Zelf vind ik het heerlijk om er wat kruiden aan toe te voegen voor een extra smaak dimensie. Mijn favoriete combinatie hierbij is chili en kaneel, ongelofelijk lekker! 

Lees meer »

Vegan proteïne snickers

Eerlijk is eerlijk het is niet altijd gemakkelijk om tegen zoveel lekkere dingen nee te moeten zeggen omdat er melk in zit. Ik ben nog steeds gek van alles met chocolade en vind het soms echt moeilijk om geen snickers, mars of M&M's te kunnen eten. Gelukkig is er daarom zondag bakdag waar ik maar al te graag experimenteer in mijn keuken om vegan varianten te maken van mijn guilty pleasures. Als het dan ook even kan probeer ik deze het liefst ook gezond(er) te maken. En al zeg ik het zelf, bij deze vegan versie van snickers is me dat aardig goed gelukt. Dit heerlijke reepje is onweerstaanbaar lekker en bevat per stuk ongeveer 7 gram proteïne, niet slecht lijkt mij. Probeer het snel zelf! 

Lees meer »

Tofu baked cheesecake met rood fruit

De laatste tijd ben ik helemaal into de cheesecakes. baked, non-baked, gezonde versies, minder gezonde, cheesecake bites, ,noem maar op. Het moeilijke aan een kaasstaart is de perfecte structuur krijgen. Zeker als je hem plantaardig maakt kan dat nogal een uitdaging zijn. Je moet op zoek naar de juiste balans tussen een stevige taart die niet in elkaar zakt maar die toch zacht genoeg om een kaastaart te zijn.  Alsof dit nog niet moeilijk genoeg is besloot ik ook nog eens dat ik een gezonde versie wou. Ik schrapte dus niet alleen zuivel uit de kaastaart maar ook plantaardige varianten hierop. Zo werd mijn hoofdingredient zijden tofu en kreeg ik onmiddellijk een taartje dat vol zit met proteïne en dus perfect is als recovery snack of zelf voor je ontbijt. De mensen die mij al een tijdje volgen weten dat ik dit gewoon als ontbijt zou nemen want je start je dag gewoon al goed als je kan beginnen met taart. 

Lees meer »

Kruidige chocolade cake met courgette en sinaasappel

Zoals jullie waarschijnlijk al wel gemerkt hebben ben ik een enorme groenten fan. Ik vind het dan ook een super leuke uitdaging om groenten te verwerken in gerechtjes waar je ze niet verwacht. Het liefst maak ik deze dan ook zo gezond mogelijk want groenten kan je perfect gebruiken als zoetmiddel of als binding in plaats van eieren. Deze keer ging ik voor een klassieker, chocolade cake met courgette. Gewoon is natuurlijk te simpel voor mij, dus ik besloot om er wat extraatjes bij te doen. Zo ontstond deze heerlijk kruidige cake met sinaas. Een ware smaakexplosie in je mond. 

Lees meer »

Silken tofu pudding met aardbei

Wie dacht dat je tofu alleen maar kon gebruiken in noodles is helemaal fout. Er zijn verschillende soorten tofu die je voor zoveel gerechtjes kan gebruiken. In dit artikel 5 x recepten met tofu vind je een kleine greep uit de mogelijkheden. Met deze post wil ik hier graag nog eentje aan toevoegen. Een super simpel recept voor pudding dat je zowel als dessert als ontbijt kan nemen. Hiervoor gebruikte ik silken, ook wel zijden tofu genoemd. Deze is zoals de naam doet vermoeden veel zachter dan de reguliere tofu. Dat terzijde is dit recept ongelofelijk makkelijk en super gezond doordat er slechts een beperkte hoeveelheid zoetstof wordt gebruikt en tofu echt een eiwitbommetje is. 

Lees meer »

Glutenvrije pompelmoestaart met tofu en rozemarijn

Pompelmoes, een heerlijke zurige citrusvrucht die je op honderd-en-één verschillende manieren kan klaarmaken. Perfect als ontbijt of voor een gezond dessertje. Deze keer koos ik voor dat laatste. Al weet iedereen die mij ondertussen een beetje kent dat ik deze taart ook gewoon als ontbijt zou eten. Hij is dan ook gewoon ongelofelijk lekker en gezond! Een dadel bodem met tofu-amandelvulling, bedekt met pompelmoes voor een zurige toets. Het geheel werkte ik af met rozemarijn, ja kruiden in een taart gaan echt perfect samen hoor! Deze taart is niet alleen lekker en gezond maar ook nog eens helemaal glutenvrij en vegan natuurlijk. Probeer het zeker zelf eens uit en laat me weten wat jullie ervan vinden. 

Lees meer »

Wortelcake met kokosfrosting

Volgens sommige vrienden heb ik last van "procrastibaking". Dat is aan het bakken slaan wanneer je eigenlijk nog een hoop andere dingen te doen hebt. Deze wortelcake is daar een duidelijk gevolg van. Ik was eigenlijk aan het studeren met een vriendin toen zij al een paar keer had laten vallen dat ze zin had in wortelcake. Toevallig had ik nog wortels liggen in mijn koelkast, dus ruilde ik mijn cursus in voor mijn bakvorm. Gevalletje procrastibaking dus. Hij is het wel echt helemaal waard, want deze wortelcake is overheerlijk! Probeer het zelf maar. 

Lees meer »

Vegan brownies met gebakken aubergine

Iedereen weet ondertussen wel dat ik gek ben op verborgen groentjes. Ik vind het fantastisch om mensen te verassen wanneer ze vragen wat er inzitten en ze amper kunnen geloven dat er in dít écht groenten zitten. Je vind hier dan ook een heel hoop gerechten terug waarvan je nooit had gedacht dat ze erin zaten. Nu zijn deze brownies echt nog van een ander niveau. Ik heb er niet alleen aubergines in verstopt maar ik heb deze groente ook eerst gebrand. Ja inderdaad gewoon helemaal zwart geblakerd boven het vuur. Geloof het of niet maar dat is echt ongelofelijk lekker! Wanneer je de verbrande schil eraf haalt dan heb je heerlijk zacht vruchtvlees dat een licht gebrande smaak heeft, precies of het komt net van de BBQ. In combinatie met de bittere smaak van chocolade krijg je echt een heerlijke brownie! Deze is trouwens niet alleen vegan maar ook helemaal glutenvrij en beperkt in suiker. Probeer het zeker eens uit! 

Lees meer »

Gezonde vegan appelcake met appelmoes

Deze appelcake is alles wat je nodig hebt op een luie zondag. Heerlijk luchtig, smaakvol, gezond en natuurlijk vegan. Als ei vervanger gebruikte ik deze keer appelmoes en dat werkte verassend goed. De cake heeft een goede structuur en heeft helemaal niet moeten inboeten qua luchtigheid. Daarnaast dient de appelmoes en stukjes appel ook als zoetstof waardoor ik maar een beperkte hoeveelheid suiker heb toegevoegd. Ik koos hier voor kokosbloesemsuiker maar je kan ook perfect kristalsuiker gebruiken of eventueel agavesiroop.     

Lees meer »

Healthy vegan cookie dough met kikkererwten

Laten we het eens even hebben over kikkererwten. Want even eerlijk, hoe geweldig zijn die dingen?! Als veganist zijn ze een super goede eiwitbron maar ze bevatten ook nog eens een hoop vitaminen en vezels. Ze zijn super veelzijdig en ook nog eens spotgoedkoop. Wat wil je nog meer?  Nee, echt waar kikkererwten zijn de max! Ik heb altijd een paar blikken in mijn voorraadkast staan. Zo kan ik altijd snel een snack maken ( kruiden die handel en in de airfryer gooien, hallo lekkere borrelnootjes) of een goed vullende curry met groenten die nog over zijn in de koelkast. Het sap uit het blik gebruik ik trouwens ook voor een hoop dingen zoals botercrème, merengue, ijs, noem maar op! Je kan ook droge kikkererwten kopen die kan je dan mixen tot meel en als glutenvrij alternatief voor bloem gebruiken in je baksel. De droge kikkererwten gebruik ik zelfs als alternatief voor bak knikkers om mijn taarten blind te bakken. Als ik zeg dat je ze echt voor van alles kan gebruiken dan bedoel ik ook echt voor van alles ;) 

Lees meer »