Dinner

Rode kool met appeltjes

Wie mij al langer volgt weet dat ik heel graag experimenteer en zeker met groenten in de hoofdrol. Al is het soms ook zo fijn om eens een heerlijke klassieker te maken. Ze zijn tenslotte ooit tot klassieker gebombardeerd juist omdat ze zo goed zijn. Daarom geen zottigheden deze keer met rode kool maar gewoon een simpel bord. Gestoofde rode kool met appeltjes samen met gekookte patatjes en een plantaardig worstje. Ik ben helemaal fan van deze van greenway. Die hebben een hele aangename textuur en zijn heel lekker van smaak. Bij zo een klassieker drink ik ook graag een goed glas rode wijn, om het helemaal af te maken. Doet me helemaal terug denken aan weekends bij oma en opa in de winter. Toen het donker werd om 17 uur, we aan tafel moesten om 18 u zodat opa zeker op tijd was om naar het nieuws te kijken. Een bordje pure nostalgie. 

Lees meer »

No cheese cheesy penne

Deze pasta met vegan kaassaus is een gezonde variant op de klassieke kaassaus. Ideaal voor tijdens het voorjaar, dan worden er hier grote porties gekookt maar is comfort food altijd een beetje uit den boze. Maar juist als je iets niet mag heb je er extra veel zin in. Daarom probeer ik in die periode altijd een paar keer een gezonde variant te maken. Zo dus ook deze pasta met bloemkool kaassaus. Een stuk minder vettig, een groot volume aan groenten wat zorgt voor een verzadigd gevoel en toch een beetje een kaassmaak om de cravings te stillen. De saus maken is super simpel en je kan hem gerust een week bewaren. Je kan de saus gebruiken met pasta maar je kan er ook een gezonde versie van bv. lasagne mee maken! Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden. 

Lees meer »

homemade pizza met broccoli en tofu kaas

Pizza wordt heel vaak als ongezond geklasseerd. Ietwat onterecht als je het mij vraagt, zeker als je hem zelf maakt is pizza niet meer dan een grote boterham met tomatensaus en groenten. Oke het deeg zelf maken is een beetje meer werk maar het is ook stukken leuker! De ideale activiteit om met kindjes te doen en perfect om de restjes in je koelkast op te werken. In deze versie heb ik broccoli in het deeg verstopt. Stan wou na de koers graag pizza eten maar midden in het seizoen kunnen we natuurlijk geen all over the top ultiem comfort food pizza serveren. Daarom koos ik voor eentje met extra groentjes zo staat er toch pizza op tafel maar wel eentje met een bom van vitamines. Als proteine bron ging ik voor tofu waar ik een vegan kaasje van maakte. Minder vet en meer eiwitten, perfect voor na de wedstrijd. Deze pizza is dus ideaal om met kindjes te maken maar ook zeker en vast ook voor sporters. 

Lees meer »

Vegan citroen risotto met peterselie

Less is more sometimes. Daarom een super eenvoudig receptje voor een heerlijke risotto. Dit is echt het perfecte gerecht om mee uit te pakken zonder er al te veel werk in te moeten steken. Heel wat mensen denken trouwens dat risotto een moeilijk gerecht is maar niets is minder waar. Deze Italiaanse lekkernij is super gemakkelijk om te maken zolang je maar niet vergeet te roeren. Daarnaast kan je er ook alle kanten mee uit maar soms is het eens zalig om het gewoon basic te houden. Zo koos ik hier voor een simpele maar heerlijke combinatie van peterselie en citroen. Verfrissend, smaakvol en heel gemakkelijk. 

Lees meer »

Gevulde paprika met rijst en pindasaus

Eind 2021 trok ik er 10 weken op uit met mijn rugzak voor een roadtrip door Europa. Een fantastische ervaring waar ik heel wat nieuwe landen, keukens en mensen leerde kennen. Omdat ik zo low budget mogelijk reisde koos ik altijd voor hostels, naast goedkoop zijn die ook gewoon super gezellig en is het de plaats bij uitstek om nieuwe mensen te leren kennen. Zo kwam ik in Lagos in een fantastisch hostel terecht waar er heel toevallig een hoop andere vegans verbleven. Op een hele spontane middag gingen we samen aan het koken en zo leerde ik deze onwaarschijnlijk lekkere Jamaicaanse currysaus maken. Een smaakbommetje dat je zo gemaakt hebt. Deze moet je echt geprobeerd hebben! De saus past bij in veel verschillende gerechten maar hier koos ik voor gevuld paprika. Ideaal als het snel moet gaan en perfect om op voorhand te maken.

Lees meer »

Vegan cannelloni

Persoonlijk ben ik gek op gevulde pasta. Tortellini, ravioli of cannelloni, allemaal fantastisch. Simpel, maar zo lekker en je geraakt het nooit beu door de verschillende vullingen. Om zelf aan de slag te gaan kies ik voor cannelloni, puur uit gemak omdat het minder prutswerk is. De vulling is op basis van tofu en spinazie, less is more. Deze vegan versie is zo gemakkelijk en over heerlijk! 

Lees meer »

Vegan mac and cheese met broccoli

Als ik macaroni maak word ik instant terug gekatapulteerd naar mijn jeugd. Naast balletjes met krieken was dat echt een van mijn lievelingsgerechten waar ik echt van kon blijven eten. Niets beter dan heerlijke, smeuïge, licht zoute kaassaus. Als vegan vind ik dat ook nog steeds dus moest er geveganized worden. Dat vind ik altijd zo leuk, als je een gerecht met veel herinneringen plantaardig kan maken en toch dezelfde emoties kan laten overbrengen. Daar doe ik het echt voor. Voor mij is dat met deze mac & cheese zeker gelukt dus ik hoop dat jullie hem even goed vinden. 

Lees meer »

Kikkererwtencurry met naan

Curry is ongelofelijk makkelijk om te maken en zo heerlijk vol van smaak. Ideaal ook om de koelkast leeg te maken. Zo maakte ik deze kikkererwten curry nadat ik er een hele hoop over had van zondag bakdag. Heerlijk met een beetje zelfgemaakt naanbrood. Deze laatste is trouwens helemaal niet zo moeilijk om te maken, in tegenstelling tot wat vele mensen denken. 

Lees meer »

Pompoen curry met tofu en sinaasappel

Voor zij die het nog niet doorhadden, ik hou van pompoen, echt tot in het kwadraat. Een ongeloofelijk veelzijdige groenten die in alle vormen, maten, soorten en smaken tevoorschijn komt en zelfs dan nog kan je er zoveel kanten mee uit. Je vind hier ondertussen dan ook al redelijk wat receptjes met pompoen. Eigenlijk is het ook al niet meer echt het seizoen voor pompoenen maar ik had nog eentje in de voorraadkast liggen en die moest natuurlijk nog opgewerkt worden. Zo ontstond deze heerlijke tofu. Normaal gezien hou ik van spicy curry's maar deze is eigenlijk heel zacht van smaak door de kokosmelk en heeft een zoete ondertoon door het citroensap en de speculaaskruiden. Ik werkte de curry af met sinaasappelpoeder. Dat kan je helemaal zelf maken van de sinaasappelschillen die we hier gebruikt, een perfecte manier om zero waste te werken in de keuken. Ben je fan van geworden van het sinaasappelpoeder? Probeer dan zeker ook eens dit recept Pompoen porridge met sinaasappelschilpoeder ( ja terug met pompoen, sorry not sorry) 

Lees meer »

Pink pasta met tofu saus en rode biet

De plantaardige keuken is niet alleen super veelzijdig en verassend maar ook enorm kleurrijk. Groenten en fruit geven op natuurlijke wijze leuke kleurtjes aan je gerechten die er daardoor ontzettend leuk uitzien. Een van mijn favorieten daarvoor is rode biet. Roos, rozer, roost en daar kan je nooit iets fout mee doen. Om mijn andere ingredienten te kleuren, zoals pasta, couscous of rijst kook ik deze in hetzelfde water als waarin ik mijn rode bieten gaar kookte. Nog meer roze, joepie!

Lees meer »

Vegan pasta funghi

Persoonlijk vind ik paddenstoelen echt geweldig. Zo veel soorten, zo veel manieren om ze te bereiden. Zo maakte ik bijvoorbeeld deze Miso noodles met shimeji, spinazie en japanse tofu. Maar mijn ultieme favoriet is eigenlijk simpelweg de champignon. Van soep tot toast en pasta, ik ben er allemaal weg van. Als vegan moet je deze geweldige klassiekers ook helemaal niet missen. Deze plantaardige pasta funghi is zalig lekker. Probeer hem snel zelf! 

Lees meer »

Gezonde quiche met tofu en prei

Quiche is een van de favorieten van Stan dus het staat hier regelmatig op tafel . De vegan versie is veel gemakkelijker en sneller dan de traditionele quiche en zeker even lekker. Het aller leukste aan deze hartige taart is dat je eindeloos kan experimenteren. Deze keer ging voor een quiche op basis van prei met curry kruiden. Simpel maar ongelofelijk lekker. Wist je trouwens dat het meeste bladerdeeg van het huismerk in een supermarkt vegan is? 

Lees meer »