Recepten overzicht 

Gezonde vegan wortelpannenkoeken

Verborgen groentjes, ik hou ervan. Het gebeurd heel vaak dat ik in desserts groenten verwerk, lekker creatief en gezond. Brownies met courgette of aubergine, wafels met prei, je vindt het hier allemaal terug. Zo ook deze pannenkoeken met wortel. 

Lees meer »

Suikervrije yoghurtcake met framboos

De laatste lijn richting de koers van het jaar is ingezet! Volende week is het Parijs-Roubaix, elk jaar een van de grote doelen van het Lief. In de aanloop daarnaartoe staat alles thuis op scherp en in functie van de koers. Eten wordt afgewogen, pannenkoeken worden geband uit de koelkast en rusten betekend ook echt op de zetel liggen. Maar wielrenners blijven wielrenners en dus moeten er taartjes zijn! Want je kan nu eenmaal niet naar de koers kijken op zondag met een appel op je bord he? Daarom probeer ik tijdens het voorjaar zoveel mogelijk "gezondere" taartjes te maken. Dat wil zeggen, weinig vet, beperkt in suiker en vooral veel proteïne. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het ongelofelijk lekker moet zijn! En plantaardig natuurlijk ook ;). Zo ontstond deze heerlijke suikervrije yoghurtcake. Een goede dosis proteïnen, geen vet en ook geen suiker maar wel een hoop smaak. Ideaal voor na een training en heel gemakkelijk te gemaken! 

Lees meer »

Rode kool met appeltjes

Wie mij al langer volgt weet dat ik heel graag experimenteer en zeker met groenten in de hoofdrol. Al is het soms ook zo fijn om eens een heerlijke klassieker te maken. Ze zijn tenslotte ooit tot klassieker gebombardeerd juist omdat ze zo goed zijn. Daarom geen zottigheden deze keer met rode kool maar gewoon een simpel bord. Gestoofde rode kool met appeltjes samen met gekookte patatjes en een plantaardig worstje. Ik ben helemaal fan van deze van greenway. Die hebben een hele aangename textuur en zijn heel lekker van smaak. Bij zo een klassieker drink ik ook graag een goed glas rode wijn, om het helemaal af te maken. Doet me helemaal terug denken aan weekends bij oma en opa in de winter. Toen het donker werd om 17 uur, we aan tafel moesten om 18 u zodat opa zeker op tijd was om naar het nieuws te kijken. Een bordje pure nostalgie. 

Lees meer »

Chocolade cupcakes met Duitse (vegan) botercreme

Ondertussen weten jullie al lang dat ik een grote fan ven van cupcakes. Je vindt hier al een hele hoop recepten, zowel voor verschillende soorten cakjes als botercreme. Vandaag komt daar nog eens een variant bij. Want naast de bekende Italiaanse en Zwitserse botercreme zijn er nog verschillende soorten. Zo heb je nog de Amerikaanse, Hollandse of Franse botercrème. Maar in dit artikel vind je nog een heel andere variant, namelijk de Duitse botercrème!  Waar er in de Zwitserse en Italiaanse crème merengue gebruikt wordt, is de Duitse variant op basis van banketbakkersroom. Hierdoor krijg je een botercrème die heerlijk vol is smaak maar niet super zwaar is om te eten. Ik gebruik de Duitse versie heel vaak wanneer ik een beetje banketbakkersroom over heb van bijvoorbeeld een taart te maken. Lekker makkelijk om te maken en er is altijd plaats voor een cupcake, toch? 

Lees meer »

No cheese cheesy penne

Deze pasta met vegan kaassaus is een gezonde variant op de klassieke kaassaus. Ideaal voor tijdens het voorjaar, dan worden er hier grote porties gekookt maar is comfort food altijd een beetje uit den boze. Maar juist als je iets niet mag heb je er extra veel zin in. Daarom probeer ik in die periode altijd een paar keer een gezonde variant te maken. Zo dus ook deze pasta met bloemkool kaassaus. Een stuk minder vettig, een groot volume aan groenten wat zorgt voor een verzadigd gevoel en toch een beetje een kaassmaak om de cravings te stillen. De saus maken is super simpel en je kan hem gerust een week bewaren. Je kan de saus gebruiken met pasta maar je kan er ook een gezonde versie van bv. lasagne mee maken! Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden. 

Lees meer »

homemade pizza met broccoli en tofu kaas

Pizza wordt heel vaak als ongezond geklasseerd. Ietwat onterecht als je het mij vraagt, zeker als je hem zelf maakt is pizza niet meer dan een grote boterham met tomatensaus en groenten. Oke het deeg zelf maken is een beetje meer werk maar het is ook stukken leuker! De ideale activiteit om met kindjes te doen en perfect om de restjes in je koelkast op te werken. In deze versie heb ik broccoli in het deeg verstopt. Stan wou na de koers graag pizza eten maar midden in het seizoen kunnen we natuurlijk geen all over the top ultiem comfort food pizza serveren. Daarom koos ik voor eentje met extra groentjes zo staat er toch pizza op tafel maar wel eentje met een bom van vitamines. Als proteine bron ging ik voor tofu waar ik een vegan kaasje van maakte. Minder vet en meer eiwitten, perfect voor na de wedstrijd. Deze pizza is dus ideaal om met kindjes te maken maar ook zeker en vast ook voor sporters. 

Lees meer »

"Luie wijven" kersentaart

'T is koers! Ja hoor het openingsweekend is aangebroken en zo zijn we weer vertrokken voor een nieuw seizoen. Hier thuis is het voorjaar de meest drukke periode van het jaar. Stan is hooguit, alles bij elkaar opgeteld, een twee tot drietal weken thuis tot aan Parijs-Roubaix. Dat wil zeggen dat ik het lief vaker op tv zie dan in de zetel maar we hebben het er graag voor over. Want wie wordt er nu niet een klein beetje enthousiast van het wielervoorjaar? De mensen komen terug buiten, sfeer in de straten, de lente staat voor de deur en het is het perfecte excuus om languit in de zetel taartjes te eten.Want wie koers zegt, zegt taartjes. Daarom heb ik voor deze week zondag bakdag een "luie wijven" versie gemaakt van de heerlijke klassieke kersentaart. Je kan deze taart maken met verschillende soorten bodems, de ene al wat moeilijker dan de andere. Traditioneel maak je hem ook met banketbakkersroom maar die vervangen we hier door gewone pudding. Een taart die onfeilbaar is. Perfect om met de kindjes te maken, je lief te imponeren zonder het jezelf moeilijk te maken of voor als je nog snel een taart wilt voor bij de koers. Geniet ervan! 

Lees meer »

Vegan citroen risotto met peterselie

Less is more sometimes. Daarom een super eenvoudig receptje voor een heerlijke risotto. Dit is echt het perfecte gerecht om mee uit te pakken zonder er al te veel werk in te moeten steken. Heel wat mensen denken trouwens dat risotto een moeilijk gerecht is maar niets is minder waar. Deze Italiaanse lekkernij is super gemakkelijk om te maken zolang je maar niet vergeet te roeren. Daarnaast kan je er ook alle kanten mee uit maar soms is het eens zalig om het gewoon basic te houden. Zo koos ik hier voor een simpele maar heerlijke combinatie van peterselie en citroen. Verfrissend, smaakvol en heel gemakkelijk. 

Lees meer »

Vegan en glutenvrij bananenbrood

Onlangs besefte ik dat er nog helemaal geen recept voor bananenbrood op mijn blog staat. Een vegan blog zonder bananenbrood?! Dat kan echt niet dus ik dook de keuken in om de best versie van deze klassieker neer te schrijven. Ik heb natuurlijk al verschillende keren bananenbrood gemaakt ( welke vegan nu niet?) maar ik ben zo iemand die heel wat doet uit de losse hand en ook vaak niets op schrijft. Ik moest dus wel weer aan het experimenteren om een recept te kunnen uitschrijven voor jullie. En wat voor een. Dit is echt de allerbeste versie van al mijn bananenbrooden ooit en ik deel het graag met jullie. Het is niet zomaar een vegan bananenbrood, nee het is ook nog eens glutenvrij, zonder suiker, met extra proteine en natuurlijk ongelofelijk lekker. Dit broodje is echt ideaal als snack of als kickstart ontbijt, super gezond en zo lekker! 

Lees meer »

Gevulde paprika met rijst en pindasaus

Eind 2021 trok ik er 10 weken op uit met mijn rugzak voor een roadtrip door Europa. Een fantastische ervaring waar ik heel wat nieuwe landen, keukens en mensen leerde kennen. Omdat ik zo low budget mogelijk reisde koos ik altijd voor hostels, naast goedkoop zijn die ook gewoon super gezellig en is het de plaats bij uitstek om nieuwe mensen te leren kennen. Zo kwam ik in Lagos in een fantastisch hostel terecht waar er heel toevallig een hoop andere vegans verbleven. Op een hele spontane middag gingen we samen aan het koken en zo leerde ik deze onwaarschijnlijk lekkere Jamaicaanse currysaus maken. Een smaakbommetje dat je zo gemaakt hebt. Deze moet je echt geprobeerd hebben! De saus past bij in veel verschillende gerechten maar hier koos ik voor gevuld paprika. Ideaal als het snel moet gaan en perfect om op voorhand te maken.

Lees meer »

Vegan vanille cupcakes met russische botercreme

Cupcakes zijn fantastisch om te experimenteren met botercrème. Ideaal om een overschotje op te werken of eens iets nieuws te proberen. Ondertussen heb ik dan ook al een hele reeks aan botercrèmes geprobeerd. Deze keer waagde ik mij aan een Russische versie. Het verschil met andere crèmes is dat deze op basis van gecondenseerde (kokos)melk is. Hierdoor is het een stevige botercrème, ideaal om te gebruiken voor de Russische spuittechniek. Hierbij gebruik je speciale spuitmondjes zodat je de mooiste bloemetjes kan maken. Het heeft me een paar keer geduurd vooraleer ik zowel de crème als de techniek onder de knie had, maar eens je ermee weg bent kan je de mooiste dingen maken. 

Lees meer »

Apple crumble met pindakaas

Een heerlijk gezond en simpel ontbijt gerecht deze appel crumble. Lekker krokante havermout met zachte appeltjes. De perfecte afwisseling voor de dagelijkse portie porridge of  de super populaire baked oats. Je kan deze perfect de dag voordien maken en in de ochtend gewoon in de oven schuiven. Lekker gemakkelijk en tijd besparend. 

Lees meer »