What I eat in a day: tijdens de voorjaarsklassiekers 

20-03-2021

T'is koers! Het voorjaar is ondertussen al eventjes gestart en hier thuis is het momenteel full focus op de klassiekers. Voordat het flandrien werk in België echt begint zijn er eerst nog heel wat koersen in het buitenland. Mijn favoriete proefkonijn is dus niet zo vaak thuis op dit moment dus als hij dan een paar dagen in het land is dan kan ik soms echt een dag vrij maken om te koken voor hem. Die dag mag je redelijk letterlijk nemen want in voorbereiding naar de klassiekers toe wordt hier serieus wat weg gegeten. Zeker voor topsporters is voeding des te belangrijker aangezien het de brandstof is van hun lichaam waar ze veel van vragen. Maar laten we even eerlijk zijn, hoe verschrikkelijk zou het zijn als je juist zoveel moet eten en het dan niet eens lekker is? Als je het mij vraagt zeg ik "doodzonde!". Dus ik neem jullie vandaag mee in een what I eat in a day als voorbereiding op de klassiekers om jullie te tonen dat sporters zeker geen saaie voeding eten. Zoals altijd is alles plantaardig natuurlijk. 

Havermout staat echt onwijs vaak bij ons op het menu. Maar het is dan ook gewoon heel gemakkelijk om te maken en je kan er zo veel meer variëren. Van alle versies die ik al gemaakt heb ( en dat zijn er heel wat je moet hier maar eens even rond kijken ;) ) is dit echt een van mijn favorieten. Want even eerlijk, je wordt toch instant gelukkig van deze kleurrijke potjes. Alsof je de zon eet als ontbijt. Heerlijk om de dag te starten met een lekker zoete porridge met toetsten van tijm en rozemarijn, ja zelfs bij het ontbijt! Ideaal om je dag vol energie te starten. 

Het recept vind je hier: Kurkuma porridge met gebakken sinaasappel met tijm en rozemarijn

Training

Serieuze trainingen vragen voor serieus wat brandstof natuurlijk. Op een training van vier uur neemt Stan altijd een stuk peperkoek mee en carbomix. Koolhydraten zijn key! Na zijn training neemt hij dan een proteine shake als recovery. 

Deze proteineballetjes staan al een tijdje op mijn blog en ze doen het echt heel goed. Perfect voor een snelle lunch en je kan ze gemakkelijk een dag of twee op voorhand maken. Lunch moet bij ons ook vaak snel gebeuren. Stan komt vaak net terug van training dan dus dan is het wel zo fijn als er eten klaar staat. Deze balletjes zijn de perfecte combinatie tussen koolhydraten en eiwitten want ze zijn gemaakt van boterhammen en tofu! Een leuke twist op scrambled tofu als je het mij vraagt. De tomaten saus zorgt ervoor dat het geheel niet te droog is en voor extra vitaminen natuurlijk! 

Het recept vind je hier: Snelle proteïneballetjes

Snack: Yoghurt met banaan en pindakaas 

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Plantaardige kwark bevat meer dan genoeg proteïne om je te voorzien van een goed gevulde snack. Gooi er nog een banaantje bij en je hebt ook nog eens wat extra koolhydraten. Ideaal als herstel van een training of juist als pre workout. En niet te vergeten, pindakaas natuurlijk! Altijd pindakaas. 

Wie denkt aan wielrenners denkt aan pasta, toch? Gelukkig geen cliché witte pasta met een hoop ketchup ( al moet ik eerlijk toegeven dat dat toch ook echt kan smaken) maar een heerlijke plantaardige mac and cheese met broccoli. Nee gezond eten hoeft echt niet saai te zijn! 

Het recept vind je hier: Vegan mac & cheese met broccoli

Stan is een echte dessertman. Pudding, pannenkoeken, rijstepap, noem maar op. Niet allemaal even gezond maar dat is geen probleem dan gaan we gewoon op zoek naar gezonde alternatieven. Want er is helemaal niets mis met nog een late avond snack. Integendeel het zorgt voor een verzadigd gevoel en kan goed zijn om je eiwit doel van de dag te behalen. Deze keer koos ik voor een gezonde variant van de cookie dough hype. Deze is op basis van kikkererwten met een beetje agavesiroop en chocolade natuurlijk! 

Het recept vind je hier: Healthy vegan cookie dough

Dit is ongeveer wat Stan eet als hij zich aan het voorbereiden is op de voorjaars koersen. Focus op koolhydraten en voldoende eten maar zeker ook lekker eten! Hopelijk hebben jullie zo een beetje inspiratie om plantaardig te eten als duursporter. 

Liefs, 

Kayla