Venkel risotto

15-12-2020

Risotto het ideale comfort food als je het mij vraagt. Lekker smeuïg en vol van smaak. Ook als vegan kan je perfect genieten van deze italiaanse lekkernij. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is risotto eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken. Oordeel gerust zelf. 

Dit heb je nodig ( voor 4 personen)

- 300 gr risotto rijst 

- 1 l groenten bouillon 

- 2 venkels 

-  100 gr doperwten 

- scheut droge witte wijn

- klontje plantaardige boter

- 2 sjalotten 

- 2 teentjes knoflook 

- 1 potje haver fraîche

- peper en zout 

- edelgist 

- sap van 1 citroen 

Zo maak je het:

Maak de bouillon en zet aan de kant. 

Smelt een klontje boter en fruit de sjalotten en de knoflook. Snijdt het loof van de venkel ( maar gooi het niet weg!), verwijder het hart en snijdt in kleine blokjes. Doe deze bij de sjalotten en knoflook. Kruid met peper en zout. Doe de risotto rijst in de pan en bak deze kort aan. Blus met witte wijn. 

Voeg de bouillon beetje per beetje toe. Doe pas het volgende beetje bouillon erbij wanneer de rijst het vorige volledig heeft opgenomen. Roer af en toe goed door zodat de rijst niet aanbakt in de pan. Herhaal dit tot dat alle bouillon op is. 

Doe de erwtjes erbij en laat nog even bakken. Doe er dan de haver fraîche en het citroensap bij en roer alles nog eens goed door elkaar. 

Werk af met edelgist, een beetje venkelloof en eventueel wat venkelpesto. Het recept daarvoor vind je hier: 

- Loof van de venkel

- 3 el olijfolie 

- peper en zout

- edelgist

- optioneel: ricard 

- 5 gram pijnboompitten 

- 1 teentje knoflook

- sap van een halve citroen

Bak de pijnboompitten kort aan in een pan zonder olie. Haal ze van het vuur nog voor ze echt bruin beginnen te worden. Doe dan alle ingrediënten in een blender en mix tot pesto. Kruid nog bij naar eigen smaak. 

Smakelijk!

Liefs, 

Kayla