Vegan tiramisu met silken tofu

08-02-2021

Tiramisu is Stan zijn lievelingsdessert, zeker als ik de boudoirs vervang door speculaas. Alleen vond ik de mascarpone vervangen door een plantaardig alternatief vaak moeilijk. Je kan wel vegan mascarpone uit een potje kopen ( die trouwens echt heel lekker is!) alleen vind je dat niet in de gewone supermarkt. Dus besloot ik om me er nog eens aan te wagen en zelf en plantaardige variant op de traditionele mascarpone te zoeken. Deze maakte ik op basis van zijden tofu en ik heb geen idee of dat het lijkt op de "echte" mascarpone, wegens te lang niet meer gegeten maar hij is wel heel lekker! De tiramisu zelf werd hier ook meer dan goed gekeurd en uiteindelijk is dat wat echt telt, toch? 

Dit heb je nodig: 

- 2 pakjes lotus speculaas 

- koffie 

- goede scheut amaretto 

- 1 pak silken tofu ( 300 gr) 

- 90 gr plantaardige boter ( uit een pakje niet uit een vlootje) 

- 100 gr kristalsuiker

- sap van een halve sinaasappel 

- Vanille essence 

- pure cacaopoeder

Zo maak je het: 

In een pannetje verwarm je de boter. Wanneer deze gesmolten is voeg je de suiker toe en klop je deze los. Mix ondertussen de silken tofu met de vanille en het sinaasappelsap tot een glad geheel. Voeg dit toe aan het boter-suiker mengsel. Klop alles goed door en laat een minuut of twee op een zacht vuurtje staan. 

Zet koffie en doe hierbij een goede scheut amaretto. Dompel hierin een speculaaskoekje en beleg hiermee een schaal. Giet over de koekjes de vegan mascarpone. Leg hier dan terug in koffie gedompelde speculaaskoekjes op en overgiet deze opnieuw met mascarpone. Herhaal dit tot de schaal vol is of de mascarpone op is. 

Zet minstens 8 uur in de koelkast. Voor het serveren bestrooi je de tiramisu met een beetje pure cacaopoeder.

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla