Vegan gehaktschotel met witloof

25-02-2021

Aardappel, witloof en gehakt in een schotel, Belgischer gaat het niet worden, toch? Het kan vaak een uitdaging zijn om de traditionele keuken van ons land te vegenaizen maar gelukkig voor jullie hou ik wel van een uitdaging ;). De Vlaamse klassiekers lijken op het eerste zich misschien niet echt vegan proof we hebben wel enkele heerlijke groenten van eigen bodem waar je ontzettend veel mee kan doen. Zo is deze heerlijke witloof schotel ontstaan. 

Eigenlijk ben ik niet zo een fan van witloof wegens te bitter maar ik overtuigde mezelf om toch nog eens een poging te ondernemen. Eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf verbaasd want ik maakte er niet alleen deze ovenschotel mee maar ook deze Gezonde vegan quiche met witloof en peer. Deze gerechten hebben me allebei het witte goud meer doen appreciëren en me geprikkeld om er verder mee te experimenteren. Bereid jullie dus maar voor op nog een aantal witloof receptjes. Hebben jullie zelf onweerstaanbare witloof gerechten of suggesties die ik zeker moet testen? Laat het mij zeker weten! 

Dit heb je nodig: 

- 2 stronken witloof 

- 1 kg kruimel aardappelen 

- 2 uien 

- 2 teentjes look 

- vegan gehakt 

- bloemkool kaassaus ( het recept vind je hier No cheese cheesy bloemkool penne

- peper en zout 

- nootmuskaat 

- curry 

- mango curry kruiden 

- 2 el agavesiroop 

- olijfolie 

- 3 el plantaardige melk 

Zo maak je het: 

Fruit de ui en de look in een pan. Wanneer ze glazig zijn voeg je het gehakt toe. Kruid dit met peper, zout en nootmuskaat. 

Kook de aardappelen gaar. Wanneer ze zacht zijn doe je er de melk bij en een scheut olijfolie. Prak de aardappelen tot puree. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. 

Maak de bloemkool kaassaus volgens het recept: No cheese cheesy bloemkool penne

Verhit een pan met een beetje olijfolie. Snijd het witloof in reepjes. Bak deze in de pan en kruid met curry, curry mango, peper en zout. Na een tiental minuten doe je er de agavesiroop bij. Laat dan nog even verder bakken. 

Verhit een oven op 200°. 

In een grote ovenschaal bedek je de bodem met het gehakt. Leg hierboven op het witloof. Daar over giet je de bloemkoolsaus. Bedek met een laag puree. 

Bak de ovenschotel 40 minuten op 200°. Hij is klaar wanneer de randen goudgeel zijn. 

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla