Vegan cheesy garlic dough balls

30-03-2021

Deze deegballetjes zijn pure comfort food. Lekkere luchtige mini broodjes gevuld met plantaardige kaas met een goede laag kruidenboter op. Brood maken op zich vind ik ook zo  fascinerend. Het moment dat je ziet dat je deeg zichzelf verdubbeld heeft is puur geluk maar het aller leukste aan zelf brood maken is dat het echt heel je huis vult met zijn geweldige geur.

Deze balletjes hebben het allemaal. Een krokante buitenkant, heerlijk zacht vanbinnen, een goede cheesy vulling en een flinke laag boter bovenop. Wat wil je nog meer? 

Dit heb je nodig: 

- 310 ml lauw water 

- 1 + 3/4 el lauw warme plantaardige melk 

- 1 + 1/2 el lichte bruine suiker 

- 7 gedroogde gist 

- 400 gr witte bloem 

- 60 gr rijstgriesmeel 

- 1 tl zout 

- plantaardige kaas 

- klont plantaardige boter 

- 2 teentjes look 

- enkele blaadjes basilicum 

- beetje peterselie 

Zo maak je het: 

Meng de warme melk en het water en los hierin de gist op, laat dit even aan de kant staan. In een grote kom zeef je de bloem en het rijstgriesmeel, doe hier ook de suiker en het zout bij. Als de gist opgelost is doe je deze bij in de kom. Kneed tot dat je een elastisch deeg hebt. Dit hoeft niet heel erg vast te zijn, het mag zeker nog plakkerig zijn. 

In een andere grote kom doe je een beetje olijfolie, daarin leg je de deegbal. Dek deze af met een propere keukenhanddoek en laat anderhalf uur aan de kant staan op een warme plaats. 

Als het deeg zich verdubbeld heeft verdeel je het in gelijke delen naar het aantal dat je zelf nodig hebt. Ook nu zal het deeg nog redelijk plakkerig zijn ( het is dus best wel een vuile bedoening). Maak een kuiltje in stukjes deeg en doe hierin een beetje plantaardige kaas naar eigen keuze. Rol dan balletjes. Zet opnieuw ongeveer een uurtje, afgedekt aan de kant op een warme plaats. 

Verwarm de oven voor op 100° graden. Bak de broodjes eerst 10 minuten op 100° graden. Maak ondertussen de kruidenboter. Dit doe je door de basilicum en de peterselie fijn te snijden en de teentjes look uit te persen. Smelt een goede klont boter en doe hierbij de kruiden. Smeer de boter over de broodjes en bak ze dan nog 40 minuten op 180°. 

De broodjes zijn klaar wanneer ze goudgeel zijn. Je kan ze onmiddellijk opeten of later nog eens opwarmen in de oven. Vergeet dan niet om er een klein beetje water over te sprenkelen vooraleer je ze opnieuw bakt of ze zullen helemaal uitdrogen. 

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla