No bake speculaas millionaires shortbread

08-08-2021

Onlangs ontdekte Stan in de Albert Heijn millionaires shortbread en hij was helemaal verkocht. Helaas was deze niet vegan dus had ik weer een goede reden om de keuken in te duiken. Al snel bleek dat deze lekkernij helemaal niet zo moeilijk is om te maken en dat je er echt alle kanten mee uitkan. Ik kwam het recept van https://www.valenrosa.com tegen en besloot dit te gebruiken als basis om het dan te veganaizen. Wat een succes! Ze zijn echt super lekker en verdomd moeilijk om niet allemaal in een keer op te eten. 

Dit heb je nodig: 

Voor de bodem

- 150 gr speculaaskoekjes ( deze van lotus zijn vegan) 

- 62 gram plantaardige boter 

Voor de karamel: 

- 66 gr boter 

- 1 eetlepel kristalsuiker

- 1 eetlepel agavesiroop

- 135 ml gecondenseerde kokosmelk 

Voor de chocoladelaag:

- 85 gr vegan chocolade ( de meeste pure chocolade is vegan) 

-  70 gr speculoospasta 

- 2 verkruimelde speculaas koekjes 

- optioneel een snuifje zeezout 

Zo maak je het: 

Begin met de bodem. Doe de koekjes in een blender en mix tot ze helemaal verkruimeld zijn. Smelt de boter en doe deze dan bij de koekjes, mix alles nog eens. 

Doe in een bakvorm een vel bakpapier en doe hierin de koekjesbodem. druk goed aan. 

In een pannetje smelt je de boter samen met de suiker, agavesiroop en de gecondenseerde kokosmelk. Roer dit goed door op een laag vuurtje. Wanneer alles goed is opgelost laat je het nog een vijftal minuutjes doorkoken. Blijf ondertussen roeren want anders brand het aan. Wanneer je een karamelkleur hebt die redelijk stroperig is smeer je deze over de koekjesbodem. Laat dit een uurtje opstijven in de koelkast. 

Smelt de chocolade en doe hierbij dan de speculoospasta. Haal de bakvorm uit de koelkast en giet hier de chocoladelaag over. Verkruimel de speculaaskoekjes erboven op en strooi eventueel nog een beetje zeezout. Laat dit terug een uurtje opstijven in de koelkast. 

Snijd het geheel in gelijke vierkantjes en verwen jezelf met deze heerlijke lekkernij. 

Liefs, 

Kayla