Speculaascupcakes met aquafaba botercrème

27-09-2020

Het liefst van al zou ik elke dag cupcakes maken. Zelfs als kind was dat een van de gebakjes die ik erg vaak maakte. Je kan er zo eindeloos mee variëren en echt elk cakeje op zich kan je uniek maken. Je zult hier dus wel nog een paar versies tegenkomen. Laten we beginnen met deze. Een speculaascupcake met een vulling van speculaaspasta en daarbovenop een lekkere toef botercrème, afgewerkt met een speculaaskoekje natuurlijk. Een overdosis speculaas? Onmogelijk. Proef zelf maar!

Dit heb je nodig

Voor de cake:

- 200 ml plantaardige melk ( ik gebruik meestal amandelmelk) 

- 1 tl baking soda 

- 1 tl apple cider

- 200 gr bloem 

- snuf zout

- 150 gr kristalsuiker

- 80 ml zonnebloemolie 

Voor de vulling 

- 100 ml koffie

- 200 gr speculaas

- 150 gr kristalsuiker

- 150 gr boter

- 50 gr notenpasta 

Voor de topping

- 140 ml aquafaba

- 175 gr poedersuiker

- 1/4 tl wijnsteenbakpoeder

- 200 gr plantaardige boter

- speculaas koekjes ( die van Lotus zijn vegan)

Zo maak je het

De cake

Verwarm de oven voor op 180° en leg cupcakevormpjes in een daarvoor voorziene bakvorm.

Meng alle droge ingrediënten. Doe de melk bij de droge ingrediënten en spatel alles door. Doe dan de olie erbij en tot slot de apple cider. 

Stort het beslag uit in de vormpjes en bak 30-35 minuten op 180°

De vulling

Doe de koffie in een pannetje en los hierin de speculaas, de suiker en de boter in. Roer tot het een dikke massa is. Als het te lopend is kan je de notenpasta erbij doen. Doe het in mengsel in een spuitzak en laat afkoelen. 

Wanneer de cakejes gebakken zijn, laat je ze even afkoelen. Daarna snijd je de bovenkant eraf en hol je de binnenkant uit. Spuit dan de speculaaspasta in het midden. 

De topping

Doe de aquafaba in een pannetje op het vuur. Doe hierbij beetje per beetje de bloemsuiker. Laat deze al kloppend oplossen. Wanneer de aquafaba kookt doe je dit in een kom. Klop het vocht op tot dat je piekjes hebt. Doe er dan het wijnsteenbakpoeder bij en klop weer op. Vervolgens doe je er stukje per stukje de boter bij. Zorg dat het stuk boter goed is opgenomen vooraleer je het volgende erbij doet. De meringue zal inzakken maar dit is normaal, blijf de boter erbij doen. Het zal lijken dat de crème geschift is maar blijf doorkloppen. Dit duurt zeker nog 5 minuten na dat je het laatste stukje boter erbij hebt gedaan. Wanneer je een luchtige crème hebt bekomen doe je dit in een spuitzak. 

Maak mooie toefjes op de cupcakes en werk af met een speculaasje. 

Geniet ervan. 

Liefs, 

Kayla