Pompoen spaghetti met gemarineerde sojabrokken en knoflook boschampignons

17-12-2020

Het is ondertussen al december maar ik heb nog steeds een stuk of drie pompoenen in mijn groentenbak liggen. Voor zij die met hetzelfde probleem zitten heb ik nog een heerlijk pompoenreceptje. Ik gebruikte voor het eerst ook sojabrokken. Dit is een vleesvervanger op basis van ontvet sojameel dat geprest wordt in een bepaalde vorm en daarna gedroogd. Je moet het eerst weken en daarna marineren. De textuur valt moeilijk te vergelijken en eerlijk gezegd ben ik ook nog niet helemaal overtuigd of het echt mijn ding is. Het is alleszins het proberen waard, laat mij weten wat jullie ervan vinden. 

Dit heb je nodig: 

- 1 spaghettipompoen 

- 300 gram boschampignons 

- 4 teentjes look 

- 2 sjalotten 

- 70 gr sojabrokken 

- 200 gr spinazie 

- 2 el ketjap 

- 2 el agavesiroop

- 2 el balsamico 

- 1 el chili olie ( chili poeder gaat ook )

- peper en zout 

- paprikapoeder 

- sap van een halve citroen 

Zo maak je het: 

Zet eerst de sojabrokken onder water en laat ze weken. Doe dan de ketjap, agavesiroop, balsamico en chili olie in een kommetje. Meng dit en pas aan naar eigen smaak. Snijd de pompoen doormidden en smeer de helften in met de marinade. Smeer niet het hele kommetje op de pompoen, de rest gebruik je om de sojabrokken te marineren. 

Laat de pompoen zacht worden in een oven op 150° voor ongeveer een uur. Na een halfuur haal je de sojabrokken uit het water, knijp je het vocht eruit en doe je ze bij de overige marinade. Laat deze minstens een halfuur marineren. 

Verhit een pan met olijfolie en fruit hierin de sjalot en de teentjes look. Snijd de champignons in vier en voeg ze bij de sjalotten en knoflook. Wanneer ze zacht zijn doe je er de spinazie bij. Kruid dan met citroensap, paprikapoeder, peper en zout. In een andere pan bak je de sojabrokken, tot dat er een korstje opkomt. 

Als de pompoen klaar is schraap je het vruchtvlees met een vork los en doe je dit in bij de champignons. Voeg de gebakken sojabrokken toe en laat het geheel nog even op een laag vuurtje staan. 

Wanneer alles klaar is doe je het geheel in de lege pompoenschillen. Geniet van je heerlijke koolhydraatarme pompoenspaghetti. 

Liefs, 

Kayla