Pittige taart met warmoes en chocolade ganache van rode biet

25-07-2021

Zoals de meeste onder jullie ondertussen al wel weten hebben wij ons dit jaar aangesloten bij Goedinge. Dit is een bio boerderij in Gent waar je een abonnement kan nemen op groentenpakketen. Zo ga ik nu elke week een pakketje halen vol met verse, biologisch geteelde groentjes. Het allerleukste daaraan is dat je volledig seizoensgebonden eet en super veel nieuwe producten leert kennen. Zo zat er onlangs warmoes in ons pakket, een groente waar ik nog nooit van gehoord had. Na een beetje opzoekingswerk bleek warmoes ook wel snijbiet genoemd te worden en heeft dit iets weg van spinazie en rode biet. Warmoes ziet er heel leuk uit door zijn leuk gekleurde stelen in het roze of geel en grote groene bladeren en het is nog lekker ook. 

Helemaal ge├»nspireerd door de taart van Evelien van Vegamuze besloot ik ook om een taart met warmoes te maken. Daarbij koos ik voor een chocolade ganache met rode biet. Zo kreeg de topping een mooie roze kleur. Wat vinden jullie ervan? 

Dit heb je nodig: 

Voor de cake: 

- 7 warmoes stengels 

- 250 gr bloem 

- 150 gr bastard suiker

- 150 ml plantaardige melk ( ik gebruikte machiatto van Alpro) 

- 100 ml koffie

- 100 ml maisolie 

- 50 ml water

- 100 gr kristalsuiker

- 1 tl bakpoeder

- 1 tl baking soda 

- 2 tl appel azijn 

- chili poeder

- snuf zout 

Voor de ganache: 

- 150 gr rode biet

- 100 gr chocolade 

- 150 gr kokosmelk

- toppings: kokosschilfers en cacaonibs 

Zo maak je het: 

Scheur de bladeren van de warmoes stelen. Van de bladeren maken we een papje samen met de koffie en de melk, zet dit aan de kant. Maak dan een compot van de stelen. Dit doe je door ze in een pan op het vuur te mengen met het water en de kristalsuiker. Wanneer de stelen zacht zijn blend je deze met een mixer zodat het echt een compot is. 

Doe alle droge ingredienten bij elkaar. Voeg dan de warmoespap toe en roer alles goed onder elkaar. Giet er de olie bij en daarna de compot. Meng alles goed onder elkaar en voeg tot slot het appelazijn toe. Stort het mengsel in een bakvorm en bak voor 35 minuten af op 180 graden. De taart is klaar wanneer je er met een prikker in kan prikken en er geen deeg meer aanhangt. 

Voor de ganache kook je eerst de bietjes gaar. Wanneer ze klaar zijn pureer je ze fijn. Smelt ondertussen de chocolade samen met de kokosmelk. Doe de gepureerde bietjes onder dit mengsel en laat even inkoken. Giet de ganache over de taart en laat opstijven. 

Werk het geheel af met een beetje kokosschilfers en eventueel cacaonibs.

Smakelijk! 

Liefs,

Kayla