Kweeperentaart met vegan banketbakkersroom

31-10-2020

Kweeperen zijn een beetje een vergeten fruit. Heel jammer want ze zijn ontzettend lekker! Het is familie van de rozenplant en zoet van smaak. Je kan ze helaas niet zo uit de hand eten, daarvoor zijn ze veel te hard en ook niet lekker. Inkoken is dus de boodschap, dan worden ze zacht en krijgen ze ook een mooie roze kleur. Daarnaast bevat de kweepeer ook heel wat natuurlijke pectine, dus het is een vrucht waar je heel gemakkelijk confituur of gelei mee kan maken. Maar mijn beste vriendin maakte deze week promotie en dan kan je niet met een pot confituur afkomen natuurlijk dus maakte ik er taart van.

Deze taart is eigenlijk een variantie van de klassieke appeltaart maar dan met kweepeer. De bodem is er eentje van zanddeeg, dan een goede dikke laag banketbakkersroom en afgewerkt met kweeperen. Om duimen en vingers bij af te likken. Je kan met dit recept natuurlijk eindeloos variëren. Vervang de kweepeer bijvoorbeeld door abrikozen, aardbeien of banaan. Laat me zeker weten wat jullie favorieten zijn. 

Dit heb je nodig: 

Voor de bodem:

- 300 gr bloem 

- 50 gr amandelmeel 

- 80 gr poedersuiker 

- 160 gr plantaardige boter 

- vanille extract

Voor de vulling:

- 1 l plantaardige melk 

- 160 gr maizena 

- 120 gr plantaardige boter 

- kurkuma 

- 2 vanille stokjes of vanille concentraat 

- 200 gr kristalsuiker 

Voor de kweeperen:

- 4 kweeperen 

- 1 liter water 

- sap van 1 citroen 

- 250 gr kristalsuiker 

- kaneelstokje

- steranijs

Zo maak je het:

De kweeperen:

Schil de peren en verwijder het klokhuis ( met de zaadjes kan je een handcrème maken). Doe het water in een kookpot samen met de suiker en het citroensap. Doe hierbij de in stukken gesneden peertjes. Laat minstens een uur koken op een zacht vuurtje. De peren zijn klaar wanneer ze zacht en rozen zijn. Voor een optimaal resultaat doe je dit best de dag voordien en laat je de peren een nacht in het vocht zitten nadat ze gekookt zijn. 

Wanneer de peren klaar zijn, haal je ze uit het water en laat je ze uitgieten en snijdt je ze in plakjes om je taart te beleggen.  Het resterende water kook je in met een stokje kaneel en steranijs erbij. Laat dit koken tot je de gewenste siroop dikte hebt ( kook het niet te lang in want anders is het te dik en kan je er ook niets meer mee). Giet de siroop in een bokaal en haal de kaneel en steranijs eruit. 

De bodem:

Zeef de bloem boven een kom, zeef daarna het amandelmeel en de poedersuiker hierbij. Snijdt de boter in stukjes en doe deze bij de bloem samen met het vanille extract. Kneed het deeg tot dat je er een bal van kan maken. Leg deze dan minstens een halfuur in de koelkast. 

Beboter en bebloem een taart vorm en duw je deeg gelijkmatig uit over de taartvorm. Doe over het deeg een bakvel en leg hierin bakknikkers, we gaan de taart namelijk blink bakken. Heb je geen balkknikkers? Geen probleem  je kan ook droge kikkererwten gebruiken of andere droge bonen. Je kan van alles gebruiken zolang het maar droog en geurloos is en het natuurlijk in de oven kan zonder dat het verbrandt. Blind bak de bodem af in 30 minuten op 180°. 

Haal de bodem uit de oven, verwijder de knikkers en het bakvel en laat afkoelen. 

De vulling: 

Doe de melk in een pan op het vuur samen met de vanille. Meng ondertussen in een kom de maizena met de suiker en de kurkuma ( dit is voor de kleur dus wees niet te uitbundig). Net voordat de melk kookt doe je de helft in de kom met de maizena. Doe dit al roerend. Klop alles los en doe dit mengsel dan terug in de pot met de overige melk. Nu is het heel belangrijk dat je blijft roeren zodat er geen klonters in je room ontstaan. Blijf dus roeren tot dat de room indikt. Wanneer je een dikke consistentie krijgt doe je er de boter in stukjes bij. Nu ga we niet meer roeren maar spatelen. Spatel de boter onder je banketbakkersroom tot dat hij volledig gesmolten is. Laat de room even afkoelen. 

Doe de room in je taartvorm en beleg met de kweeperen. Bak de taart nog een keer op 180° voor ongeveer 40 minuten. Laat nog even afkoelen en smeer wat siroop over de bovenkant, zo glimt hij mooi. 

Geniet van deze fantastische lekkere kweeperen taart. 

Laat mij hieronder zeker weten wat jullie favoriete gerechtjes zijn met kweepeer of wat jullie favoriete fruit is op een klassieke roomtaart. 

Liefs, 

Kayla