Kruidige chocolade cake met courgette en sinaas 

02-09-2021
Zoals jullie waarschijnlijk al wel gemerkt hebben ben ik een enorme groenten fan. Ik vind het dan ook een super leuke uitdaging om groenten te verwerken in gerechtjes waar je ze niet verwacht. Het liefst maak ik deze dan ook zo gezond mogelijk want groenten kan je perfect gebruiken als zoetmiddel of als binding in plaats van eieren. Deze keer ging ik voor een klassieker, chocolade cake met courgette. Gewoon is natuurlijk te simpel voor mij, dus ik besloot om er wat extraatjes bij te doen. Zo ontstond deze heerlijk kruidige cake met sinaas. Een ware smaakexplosie in je mond. 

Voor dit recept maakte ik gebruik van sugarly, een suikervervanger op basis van aspartaam en acesulfraam-K. Ik gebruik het zelf af en toe als kcal arm alternatief maar je kan het perfect in dezelfde hoeveelheid vervangen door agavesiroop. Je kan ook gaan voor kokosbloesemsuiker of gewone kristalsuiker maar dan zou ik de hoeveelheid wel verdubbelen. 

Dit heb je nodig: 

- 170 gr courgette 

- 300 gr bloem 

- 150 ml sinaasappelsap 

- 100 ml (amandel)melk

- zeste van 3 sinaasappels 

- 1 tl bakpoeder

- 1 tl baking soda

- citroensap van 1 citroen 

- 50 gr sugarly 

- kaneel

- kardemom

- chili 

- vanille aroma 

- anijs

- 50 gr chocoalde 

- 80 gr kokosolie 

Zo maak je het: 

Meng alle droge ingrediënten bij elkaar, alsook de sinaasappel zeste. Rasp de courgette fijn en doe deze bij de rest van de ingredienten. Giet vervolgens de melk erbij en roer alles goed onder elkaar. Doe hetzelfde met het sinaasappelsap. Smelt daarna de chocolade met de kokosolie en giet dit er ook bij. Tot slot doe je er nog het citroensap bij en meng je nog eens alles goed door elkaar. 

Stort het beslag in een cakevorm en bak 40 minuten op 180 ° graden. De cake is klaar wanneer je prikker proper is wanneer je in de cake geprikt hebt. 

Smakelijk!

Liefs, 

Kayla