Kokosrijstepap met lavendel en limquat marmelade

28-01-2021

Zij die mij volgen op instagram hebben al wel gemerkt dat ik regelmatig dingen koop in de supermarkt die ik niet ken. Ideaal om nieuwe dingen te leren kennen en uit mijn comfort zone te stappen. Tijdens een van mijn ontdekkingstochten in de supermarkt leerde ik limquats kennen. Een hybride vrucht van kumquats en limoenen. Van kumquats was ik al reeds fan en limoenen zou ik zo kunnen eten. Limquats voldoen dus perfect aan die wens. Het zijn eigenlijk mini limoentjes die je volledig met schil kan opeten. Heerlijk fris, een klein beetje bitter met een heerlijke nasmaak die nog even na zindert in je mond. Ze zijn lekker om zo te eten maar nog beter in de ze marmelade. 

De rijstpap is eigenlijk een verassend goed gelukt experiment. Een tijdje geleden kocht ik wat lavendel om mee te koken maar ik had eigenlijk nooit echt een idee wat ik er nu echt mee kon doen. Het lijkt me ondertussen wel duidelijk dat ik redelijk impulsieve aankopen kan doen ;). Uiteindelijk besloot ik maar gewoon om er gewoon eens iets mee te proberen. Zo ontstond deze heerlijke kokosrijstepap die gefuseerd is met lavendel. Echt een topper! Ideaal voor mensen die eens uit hun comfortzone willen stappen. Een lichte lavendelgeur met een volle romige kokossmaak, afgewerkt met een heerlijk frisse limquat marmelade. Echt een topper! 

Dit heb je nodig voor 2 porties:

Voor de rijstepap: 

- 50 gr risotto of dessert rijst 

- 200 ml kokosmelk uit blik 

- 300 ml plantaardige melk 

- 100 gr kristalsuiker

- vanille aroma 

- gedroogde lavendel

Voor de limquats marmelade:

- 100 gr limquats 

- 100 gr geleisuiker

- sap van 1 limoen 

- 150 ml water 

- kokosrasp voor de garnering

Zo maak je het: 

Begin met de marmelade. Snijd de limquats in schijfjes. Verwarm het water in een pannetje op het vuur met het limoensap. Doe hierbij de schijfjes limquats en de suiker. Klop voorzichtig de suiker los. Laat inkoken op een laag vuurtje. Wanneer de suiker volledig is opgelost laat je het nog een 20 tal minuutjes doorkoken. Doe de marmelade in weckpotten en bewaar afgesloten. 

Voor de rijstpap doe je de kokosmelk met de plantaardige melk in een pannetje op het vuur. Voeg de suiker toe en klop goed door. Doe de lavendel in een theehouder en leg deze in de melk. Laat eventjes intrekken. Je kan zelf kiezen hoe lang je dit doet naargelang de smaak die je zelf wilt dus proeven is de boodschap. Hoe langer je de lavendel laat treken hoe meer uitgesproken de smaak wordt, let wel op, teveel lavendel kan al snel een zeep smaak geven. 

Spoel de rijst en haal de theezeef uit de melk. Voeg de rijst toe en roer goed door. Laat zeker een halfuur op een laag vuur koken, roer om de vijf minuten goed door. 

Laat de rijstepap afkoelen in een kommetje en serveer met de limquat marmelade en een beetje kokosrasp. 

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit dessert vinden, laat het me zeker weten. 

Liefs, 

Kayla