Koffie cupcakes met amaretto en Duitse chocolade botercrème

16-01-2021

Het is misschien al wel opgevallen dat ik een kleine voorliefde heb voor cupcakes. Ik vind het zo leuk om me helemaal te kunnen uitleven zonder dat ik een gigantische taart moet wegsteken. Daarnaast zijn ze ook gewoon zo snel klaar, echt ideaal als je nog snel iets wilt bakken maar niet super veel tijd hebt. 

Sinds kort ben ik ook aan het experimenteren met verschillende soorten botercrème. ik maakte al deze Booze based birthday cupcakes met een lekkere Amerikaanse botercrème en deze Bananen cupcakes met swiss meringue mokka botercrème en dulche de leche of deze Speculaascupcakes met aquafaba botercrème. Deze keer waagde ik me aan de Duitse variant. Deze versie bestaat uit 1 deel boter en 2 delen banketbakkersoom. Hij is zwaarder dan de Swiss meringue en minder zoet dan de Amerikaanse maar hij is zo geweldig vol van smaak door de banketbakkersroom. Ik ging hier voor eentje met chocolade en je krijgt echt een heerlijke volle smaak van chocolade in je mond die helemaal niet vettig is. Een echte aanrader deze botercrème als je het mij vraagt. 

Voor de cupcakes zelf was ik geïnspireerd op Italian coffee maar dan in cake vorm. Lekkere koffie met een goede scheut amaretto, afgewerkt met een prachtige toef chocoladecrème. Maak ze snel zelf en geniet. 

Dit heb je nodig ( voor 24 cupcakes) 

Voor de cakjes

- 600 gr bloem 

- 300 gr kristalsuiker

- 200 ml plantaardige melk 

- 200 ml koffie 

- 100 ml amaretto 

- 160 ml zonnebloemolie 

- vanille aroma 

- 2 tl bakingsoda 

- 1 tl bakpoeder 

- 2 tl appel azijn  

- snuf zout 

Voor de banketbakkersroom

- 250 ml plantaardige melk 

- 40 gr maizena 

- 60 gr plantaardige boter ( geen smeerboter, uit een pakje)

- vanille essence 

- 50 gr kristalsuiker 

- 40 gr chocolade 

Voor de botercrème:

- 150 gr plantaardige boter

- 75 gr poedersuiker

- volledige hoeveelheid banketbakkersroom

- mokka essence ( optioneel)

Zo maak je het:

Begin eerst met de banketbakkersroom. Smelt de chocolade in de melk.  Doe ondertussen de maizena met de kristalsuiker in een kom. Wanneer de melk net niet kookt doe je de helft bij de maizena en je klopt dit goed los. Doe het maizena mengsel dan terug bij de rest van de melk op het vuur. Doe hierbij de vanille. Blijf goed kloppen tot het mengsel dikker wordt. Wanneer het ingedikt is doe je er 60 gr boter in stukjes bij. Klop dit tot een egaal mengsel. Stort de room in een doosje en leg hierop een stukje plasticfolie, druk dit goed aan op de room zodat er geen velletje op komt. Laat afkoelen in de koelkast. 

Daarna maken we de cakjes. Verwarm de oven voor op 180°. Doe de bloem, suiker, zout, baking soda en het bakpoeder in een kom. Zet ondertussen 200 ml koffie. Doe bij de koffie de melk, amaretto en het vanille aroma. Voeg de natte ingrediënten bij de droge en spatel deze onder elkaar. Doe hierbij de olie en tot slot de appel azijn. Leg cupcake papiertjes in een cupcake bakvorm en stort hierin het beslag. Laat 20 minuten bakken op 180°. 

Wanneer de cupcakes klaar zijn laat je ze volledig afkoelen. Haal ondertussen de boter en de banketbakkersroom uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen . 

Om de botercrème te maken klop je eerst de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg dan lepel per lepel de banketbakkersroom toe. Wanneer het lijkt alsof het mengsel geschift is kan je de kom verwarmen en nog eens goed kloppen. Voeg de mokka essence toe en klop alles nog eens goed door. 

Doe de crème in een spuitzak en spuit mooie grote toefjes op de cupcakes. Werk af met chocoladeschilfers. 

Geniet ervan en laat mij zeker weten wat jullie ervan vinden. 

Liefs, 

Kayla