Glutenvrije vegan burgers met kikkererwten en zoete aardappel

09-02-2021

Het aanbod  vegan burgers in de supermarkt is in de laatste jaren enorm toegenomen en mijn carnivore vrienden zijn vaak onder de indruk van de smaak en textuur. Persoonlijk kan zo een plantaardige burger mij ook op tijd en stond eens bekoren. Helaas zijn ze vaak enorm duur waardoor ik ze meestal alleen maar koop als ze in de afslag zijn. Super jammer eigenlijk, maar niet getreurd ik maakte deze glutenvrije vegan burgers op basis van zoete aardappel en kikkererwten en deze zijn zeker even goed en heel veel goedkoper. 

Deze burgers zijn echt ideaal om een grote hoeveelheid aan kikkererwten op te werken. Ze bewaren tot een week in de koelkast en je kan ze ook gewoon invriezen. Daarnaast zijn ze ook  super gezond! Ze zitten vol met eiwitten en vezels en een goede portie onverzadigde vetzuren door de amandelpasta die erbij zit. Tot slot zijn ze ook nog eens glutenvrij ( de broodjes op de foto zijn niet glutenvrij maar kunnen natuurlijk vervangen worden door een glutenvrije variant) en niet te vergeten ongelofelijk lekker! 

Dit heb je nodig ( voor 4 burgers) 

- 300 gr kikkererwten 

- 50 gr glutenvrije havermout

- 100 gr zoete aardappel 

- 2 el amandelpasta 

- sap van een halve citroen 

- peper en zout 

- peterselie 

- halve rode ui 

- 1 teentje knoflook 

- paprika poeder 

- ( glutenvrije) hamburger broodjes 

- vegan mayonaise 

- sla

- tomaat

- ketchup 

Zo maak je het: 

Giet de kikkererwten af en schil de zoete aardappel. Snijd de aardappel in stukjes en doe alle ingrediënten behalve de peterselie en de rode ui in een blender. Mix tot je een dikke pap krijgt. 

Hak de peterselie en de rode ui fijn en meng dit onder het mengsel. Maak vier even grote balletjes. Druk deze een beetje fijn en steek dan een mooie vorm uit zodat ze allemaal even groot zijn ( ik gebruikte gewoon een plastic doosje). 

Bak de broodjes zoals aangegeven op de verpakking en bak ondertussen de burgers in de airfryer 10 minuten op 170 °. Je kan ze ook in de oven bakken maar dan zou ik ze 20 minuten bakken. In de pan met een beetje olijfolie kan ook. De burgers zijn klaar wanneer ze een hard laagje hebben. 

Snijd de broodjes open, smeer een laag plantaardige mayonaise, dan de burger, een beetje sla en tomaat, ketchup en de andere helft van het broodje. Serveer eventueel met zoete aardappel frietjes. 

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla