Heerlijke zomerse vegan taart met rabarber en lemon curd

11-07-2021

Deze taart maakte ik onlangs om mee te nemen naar de familie. Eindelijk nog eens een gezellige bijeenkomst bij oma en opa met alle nonkels, tantes, neefjes en nichtjes. We zijn een kleine familie die over heel het land verspreid is. Daarom zien we elkaar niet zo veel maar zo een paar keer in het jaar leggen we alle agenda's samen en zoeken we een datum om nog eens samen te komen. Dat is altijd een gezellig boel waar veel gelachen en gezeverd wordt. Net zoals bij de rest van de wereld zorgde ook Corona bij ons ervoor dat we elkaar veel langer moesten missen dan anders. Het eerste weerzien was daarom nog gezelliger dan anders. Voor mij was dit natuurlijk het ideale excuus om nog eens iets te kunnen bakken. 

Een van mijn favoriete taarten is een lemon merengue maar aangezien het nu rabarber seizoen is besloot ik om een variant te maken. Een taart met zowel een lemon als rabarber curd, afgewerkt met heerlijke merengue. De ideale balans tussen zoet en zuur en heerlijk fris. De mengeling van kleurtjes zorgen ook nog eens voor een mooi uitzicht. 

Dit heb je nodig: 

Voor de bodem: 

- 120 gr patisseriebloem 

- 50 gr kristalsuiker

- 20 gr amandelmeel

- snufje zout

- 75 gr plantaardige boter op kamertemperatuur 

- 1 el lijnzaad

- 2 el water

- bakknikkers of droge kikkererwten 

Voor de lemon curd: 

- sap van 4 citroenen 

- 100 gr kristalsuiker

- 150 ml plantaardige melk 

- 2 el vanille pudding poeder 

- 60 gr plantaardige boter 

- optioneel: snuf kurkuma ( is voornamelijk voor de kleur) 

Voor de rabarber curd: 

- 370 gr rabarber

- 1 el water

- 100 gr kristalsuiker

- 60 gr plantaardige boter 

- 100ml  plantaardige melk 

- 1 el maizena 

Voor de merengue: 

- 200 ml aquafaba 

- 100 gr kristalsuiker

- aroma ( ik gebruikte violet maar je kan ook gewoon vanille gebruiken) 

Zo maak je het: 

Je begint best met het maken van de merengue. Hiervoor klop je de aquafaba op tot dat deze stijve pieken heeft. Dit duurt iets langer dan bij gewone eiwitten, reken toch op een minuut of 8. Vervolgens voeg je de suiker toe. Blijf kloppen tot dat je merengue hebt. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit op een bakmat verschillende toefjes. Droog deze voor minstens 2 uur in een oven op 100°. De merengue is klaar wanneer ze gemakkelijk van de bakmat los komen. 

Ondertussen kan je het deeg maken. Begin met het maken van flex egg. Meng hiervoor het lijnzaad met het water en zit dit aan de kant tot dat je een gelachtige substantie krijgt. Ondertussen meng je de droge ingrediënten met elkaar. Vervolgens voeg je de boter in klontjes toe en meng je tot je een bol kan maken van het deeg. Voeg dan het flex egg toe en kneed nog een keer goed. Rol het deeg in een stuk plasticfolie en laat rusten voor minstens een halfuur. 

Vervolgens maak je de curd. Meng het citroensap met de melk en de suiker. Giet een beetje van het mengsel in een kommetje en doe hierbij de vanille poeder. Klop dit goed los. Wanneer het mengsel kookt voeg je in kleine klontjes de boter toe. Wanneer je een glanzend mengsel hebt voeg je het pudding poeder toe. Blijf roeren tot dat je een dikke substantie krijgt. Giet dit in een kommetje en laat opstijven. 

Voor de rabarber curd schil je eerst de rabarber stengels en snijd deze in kleine stukken. Zet een pot op het vuur en doe hierin de stukjes rabarber samen met het water en de suiker. Laat dit sudderen tot dat je rabarber compot hebt. Los de maizena op in een beetje melk en doe de overige melk bij de rabarber compot. Doe hier ook de boter in stukjes bij. Wanneer je ook hier een glanzend mengsel hebt voeg je de maizena toe. Klop opnieuw tot dat je een dik mengsel hebt. Giet in een potje en zet aan de kant. 

Je kan al deze elementen minsten een dag tot zelf een kleine week op voorhand maken. De dag zelf kan je alles nog samen stellen. Dit doen we als volgt. 

Begin met het deeg uit te rollen. Haal het deeg zeker 20 minuten op voorhand uit de koelkast en bestuif je werkvlak met goed wat bloem. Rol vervolgens het deeg uit in de gewenste grote. Beboter en bebloem je bakvorm en leg hierin het deeg. Druk goed aan en bestrooi vervolgens met bakknikkers of droge kikkererwten. Bak de bodem voor 30 minuten op 180°. Hij is klaar wanneer hij lichtbruin is. 

Wanneer de bodem is afgekoeld giet je de lemon curd erover. Strijk mooi uit en zet daarna in de diepvries voor 15 minuten. Vervolgens kan je de rabarber curd er mooi over smeren zonder dat alles door elkaar gesmeerd wordt. Werk het geheel af met de merengues en eventueel nog wat rood fruit. 

Smakelijk! 

Liefs, 

Kayla