Chocolate chip cookies

11-10-2020

Cookies, wie houdt er niet van? Een van de lekkerste koekjes als je het mij vraagt. Helaas pindakaas zijn cookies die je in de winkel vindt niet vegan en daarnaast zijn het ook nog eens echte suikerbommetjes. Daarom ging ik gaan experimenteren in mijn keuken om deze lekkernij niet alleen te veganizen maar er ook een gezonde variant ervan te maken. Het resultaat is een koekje op basis van kikkererwten en havermout waarbij zachte stukjes chocolade smelten in je mond, net zoals de originele - maar dan beter ;) -

Wat heb je nodig 

- 100 gr havermout 

- 200 gr kikkererwten uit blik 

- 1/4 tl baking soda

- 1/2 tl apple cider azijn 

- 1 tl zout 

- 1 tl vanille extract

- 50 gr kokosbloesemsuiker

- 50 gr agavesiroop 

- 70 gr chocolat chips 

- 1 flex egg ( uit een pakje of zelf gemaakt door 1 el gebroken lijnzaad met 3 el water) 

- 1 el kokosolie 

- 1 el amandelpasta 

Zo maak je het 

Verwarm de over voor op 200°. 

Doe de havermout in een blender en maak er bloem van. Giet het sap van de kikkererwten af (hou het bij voor andere recepten of vries het in voor later), en mix daarna de kikkererwten tot een papje. Doe de havermoutbloem en de kikkererwten in een kom samen met de suiker, het vanille extract, de baking soda en het zout. 

Maak het flex egg en zet even apart. Smelt de kokosolie en doe het bij het beslag. 

Voeg de amandelpasta toe en daarna het flex egg. Spatel de chocoladestukjes erdoor en voeg tot slot het apple cider azijn toe. 

Leg een bakmat op je rooster en schep met een lepel bolletjes uit het mengsel. Druk met de achterkant van de lepel de bolletjes plat zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Tip: maak de lepel eerst vochtig zodat het beslag niet blijft kleven wanneer je de koekjes plat drukt. 

Bak circa 30-40 minuten op 180 °. De koekjes zullen harder worden wanneer ze afkoelen. 

Geniet zonder schuldgevoel van je gezondere american chocolate chip cookies! 

Liefs, 

Kayla