Goelong Goelong, Surinaamse kokospannenkoeken

09-01-2021

Tijden het pinteresten kwam ik een recept tegen voor roze kokospannenkoeken. Ik was meteen verkocht door de kleur en besloot om mij eraan te wagen. Ik deed wat research om te kijken of er ergens een vegan versie bestond, maar helaas vond ik alleen maar recepten met eieren erin. Dus bij deze een van de eerste vegan recepten voor Goelong Goelong. 

Mijn recept is gebaseerd op dat van https://www.francescakookt.nl maar dan helemaal plantaardig. De pannenkoekjes worden meestal in het roze of groen gemaakt. Voor de roze wordt kleurstof toegevoegd en voor de groene kan je pandan extract gebruiken, dat vind je in de aziatische supermarkt. 

Dit heb je nodig: 

voor de pannenkoekjes

- 200 ml kokosmelk uit blik 

- 80 ml amandelmelk 

- 1 flex egg of 1 banaan 

- 100 gr bloem 

- snufje zout

- rode kleurstof 

- olie voor in de pan 

Voor de vulling:

- 200 ml kokosmelk uit blik 

- 75 kristalsuiker

- 100 gr kokosrasp 

- 1 zakje vanillesuiker ( of 20 gr kokosbloesemsuiker of extra kristalsuiker) 

- 1 tl amandelessence

- rode kleurstof 

Zo maak je het:

Begin met de vulling want die moet goed afkoelen. Heel simpel, meng alle ingredi├źnten in een pan op het vuur. Laat goed koken zodat al het vocht is opgenomen. Zet dan aan de kant en laat goed afkoelen. Maak ondertussen de pannenkoeken

Begin met de bloem te zeven, doe hier dan het zout bij. Indien je een banaan gebruikt, mix deze dan met de melk. Indien je een flex egg gebruikt, maak deze klaar en zet opzij

Doe de kleurstof bij de melk en roer zodat je roze melk krijgt. Doe dit bij de bloem en spatel onder elkaar. Indien je een flex egg gebruikt doe deze er ook bij en spatel nog eens alles onder elkaar. 

Het is een beetje zoeken in het begin naar de juiste hoeveelheid deeg dat je moet gebruiken per pannenkoek. Ze mogen niet te dik of te dun zijn want dan krijg je ze niet opgerold. Daarnaast bak je ze ook maar aan 1 kant, we gaan ze zo dadelijk oprollen en anders heb je bruine vlekken aan de buitenkant. Ze mogen dus zeker niet te dik zijn. 

Wanneer de pannenkoeken klaar zijn laat je ze eventjes afkoelen. Daarna kan je beginnen met vullen. Neem een flensje en leg deze met de bruine vlekken naar boven, doe hier een lepel ( of 2 als je grote pannenkoeken hebt) vulling op in een streep. Plooi dan eerst een zijkant naar binnen en rol dan de pannenkoek op. Doe dit met alle flensjes en werk eventueel af met een beetje kokosrasp. 

Je kan deze kokospannenkoeken zowel warm als koud eten. Geniet ervan!

Liefs, 

Kayla