Gevulde koolbladeren met basilicum hummus en zure puree

12-11-2020

Soms loop ik in de winkel en neem ik groente mee dat ik niet ken of nooit klaar gemaakt heb. Dan dokter ik uit hoe je deze het beste klaarmaakt en probeer ik er mijn eigen versie van te maken. Dat loopt niet altijd even succesvol af. Zo kwam ik ook op het recept voor deze groene kool rolletjes met basilicum hummus. Gelukkig slaagde dit experiment wel. Het is ook nog eens heel gemakkelijk te maken. Je kan het eten als lichte lunch maar als je graag een vollere maaltijd hebt kan je er rijst bij doen of puree zoals ik deed. Persoonlijk hou ik niet zo van gekookte aardappelen of puree. Met uitzondering van de gekookte aardappelen van mijn oma en de zure puree die ik van papa leerde maken.  Het klinkt misschien vreemd maar het is zó lekker dat ik hem zelfs koud opeet. Probeer het zelf maar eens.

Dit heb je nodig ( voor 1 persoon) 

Voor de koolbladeren 

- 3 koolbladeren 

- tomatenpassaat

- 100 gr plantaardig ruhl gehakt 

- 2 teentjes knoflook 

- 1 ui 

- 1 paprika 

- spinazie 

- blik kikkererwten 

- basilicum 

- olijfolie 

- 1 tl tahin 

- sap van 1 citroen 

- peper en zout 

- edelgist 

- nootmuskaat 

- paprikapoeder 

- optioneel: plantaardige strooikaas

Voor de puree

- 200 gr kruimelige aardappelen 

- scheutje melk 

- nootmuskaat 

- peper en zout 

- azijn 

Zo maak je het: 

Voor de rolletjes

Neem 3 koolbladeren van de kool. Neem niet de buitenste, deze nerven zijn te hard om mooi te kunnen oprollen. Leg ze kort in kokend water en leg ze daarna in koud water aan de kant. 

Fruit de ui en knoflook in een pan met een beetje olijfolie. Doe hierbij het gehakt. Wanneer dit een beetje gebakken is voeg je de paprika toe. Waneer ook deze zachter is geworden voeg je de spinazie toe. Kruid af met paprikapoeder, peper & zout. 

Doe de kikkererwten in een blender samen met 2 el olijfolie, het citroensap, de kruiden en de tahin. Doe er naar eigen smaak basilicum aan toe en mix tot een glad geheel. Doe dit dan in de pan bij het gehakt en de groenten 

Bedek de bodem van een ovenschaal met tomatenpassaat. Haal de bladeren uit het water. Vul deze met de vulling en rol ze mooi op, doe de zijkantjes naar beneden en leg de rolletjes in de schotel. Herhaal dit tot alles op is. Werk eventueel af met plantaardige kaas. Zet de schotel voor ongeveer 40 minuten op 160°. De rolletjes zijn klaar wanneer de bladeren hun vocht verloren hebben ( lees: er verrimpeld uitzien). 

Voor de puree

Schil de aardappelen en snijdt in grove stukken. Kook ze gaar in gezouten water. Wanneer je er makkelijk in kan prikken zijn ze klaar. Giet het water af en stamp de aardappelen fijn. Voeg een beetje plantaardige melk toe om het smeuïg te maken. Kruid vervolgens af naar eigen smaak ( nootmuskaat, peper & zout). Voeg tot slot een scheut ( of in mijn geval twee scheuten) azijn toe. 

Geniet ervan! 

Liefs, 

Kayla