gazpacho met prei en krieken

29-03-2021

Gazpacho, de perfecte soep voor op warme zomerdagen. Lekker fris, vol van smaak en heerlijk licht. Klassiek wordt hij gemaakt van tomaat maar deze versie is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan. Ik stuitte op het recept voor vegan quiche met prei en krieken van de fantastische Vegamuze en was onmiddellijk verkocht voor deze geweldige combinatie. Het recept voor de quiche vind je op haar website en het is zeker en vast een aanrader! Anyway, nadat ik de quiche had gemaakt had ik nog een prei stok over alsook het sap van de krieken die ik gebruikt had voor de taart. Zij die mij al langer volgen weten dat ik het verschrikkelijk vind om eten weg te gooien dus bedacht ik me dat als krieken en prei samen gaan in een taart dit waarschijnlijk ook wel zo zou zijn in soep vorm. Zo gezegd zo gedaan stoofde ik de prei aan in het sap van de krieken, deed er een beetje bouillon bij en kruide het geheel wat af. Zo was deze heerlijke krieken gazpacho geboren. En ja hoor het is echt zo simpel als dat ik het hier beschreef. 

Dit heb je nodig: 

- 1 stengel prei 

- sap van 1 bokaal krieken 

- rode ui 

- stukje gember 

- kardemom 

- peper en zout 

- 1 liter boullion 

- beetje verse koriander

Zo maak je het: 

Snijd de ui en de prei in stukken. Stoof deze in een grote pot samen met het stukje gember. Kruid met kardemom, peper en zout. Wanneer de groenten zacht zijn voeg je het kriekensap toe. Giet er dan de bouillon bij en laat het geheel door koken. Mix de soep en werk af met een beetje verse koriander. Serveer koud. 

Smakelijk!

Liefs, 

Kayla