Dessert menu

27-11-2020

Mijn ouders hebben een B&B in Stavele ( https://toudschooltje.com) waar de gasten naast overnachten ook kunnen dineren. Zoals gezegd is mijn papa kok van opleiding en verwend hij de gasten in onze kapel ( de B&B bevind zich in een oud dorpsklooster). Wanneer er veganisten reserveren neem ik zijn keuken over en verwen ik hen. 

Een paar weken geleden schreef ik in een van mijn post dat indien het sociaal aanvaardbaar zou zijn ik op restaurants alleen maar dessert zou bestellen. Zo kwam ik op het idee om voor mijn gasten een menu op te stellen die volledig geïnspireerd is op dessert. Benieuwd? Lees dan zeker verder. 

Als hapje begon ik met een trio van cheesecake. In de vulling probeerde ik zoveel mogelijk dingen op te werken van de andere gangen en de vorige menu zodat er niets moet worden weg gegooid.  Deze cheesecakes bestaan uit een bodem van noten en dadels en een drie verschillende vullingen op basis van cashewnoten. De eerste vulling is er eentje van gebakken wortel, afgewerkt met een yoghurtdressing. Daarna eentje met een rode bietenvulling met tijm en citroen, afgewerkt met een stukje appel. Tot slot nog een hapje met een vulling van doperwten en een beetje venkelpesto. 

Het recept voor deze hartige cheesecakes vind je hier: 3 x hartige cheesecake

Naast zoveel mogelijk zero waste te werken probeer ik ook zoveel mogelijk seizoensgroenten te gebruiken. Het is nog steeds herfst dus pompoen kon natuurlijk niet ontbreken op de menu. Ik maakte er en heerlijk zachte panna cotta mee met een pittige coulis van paprika en een kikkererwten crunch voor een extra bite. 

Het recept vind je hier: Pompoen panna cotta met prapika coulis en kikkererwten crunch

Hartige flensjes, ideaal als hoofdgerecht als je het mij vraagt. Voor de vulling koos ik voor rode biet met zijden tofu, deze zorgt ervoor dat je niet met honger van tafel gaat. Afgewerkt met gecarameliseerde pecannoten en een bloemkoolcrème. Echt heel lekker! 

Het recept vind je hier: Spinazie flensjes met rode bieten vulling, bloemkoolcrème en gekarameliseerde pecannoten

Het dessert was echt de topper van de hele menu. Mijn zus proefde hem ook en ze kon er maar niet over stoppen hoe lekker het wel niet was. Als je jezelf eens wilt uitdagen in de keuken of je gasten verrassen dan is dit echt voltreffer. Een heerlijke combinatie van zoet door de mango met crunch in de meringues, een zuurtje door de citroengel en de verassende smaken van het chilli-ijs. 

Het recept vind je hier: Mango taartje met vanille-chili ijs, kokosmerengue en citroengel

Als afsluiter maakte ik nog heerlijke glutennvrije koekjes op basis van appel met stukjes chocolade in. De thee maakte ik van de appelschillen, zero waste weet je nog. Dit kan je heel simpel doen door gewoon de schillen in een kom met water op het vuur te zetten samen met een kaneelstokje en een beetje steranijs. Laat het zeker 20 minuten trekken. 

Het recept voor de koekjes vind je hier: Glutenvrije chocolade koekjes met appel

Zo zijn we bij het einde van mijn dessertmenu aangekomen. Ik hoop dat jullie hier wat inspiratie uit gehaald hebben of kriebels hebben gekregen om dit te proberen. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties! 

Liefs, 

Kayla