Balsamico spruitjes met "spek" en kruidige zoete aardappelpuree

29-12-2020

Goede Vlaamse kost en dat helemaal plantaardig. Deze bereiding van spruitjes is absoluut mijn favoriet. Het is echt zo een gerechtje dat je al in de keuken recht uit de pan wil opeten, zo lekker is het. De zoete aardappelpuree is een goed gekruide versie die de hele keuken laat ruiken naar de herfst. Voor de spekjes gebruik ik de "plantaardige reepjes als spek" uit de Albert Heijn, een dikke aanrader! 

Dit heb je nodig ( voor 1 persoon):

- 200 gr spruitjes 

- 100 gr spekjes 

- 1 zoete appel of stoof appel 

- 1/2 rode ui 

- balsamico azijn 

- 200 gr zoete aardappel 

- halve appelsien 

- nootmuskaat, kaneel, kardemom, peper & zout, paprika kruiden, knoflookpoeder

Zo maak je het: 

Snijd de poepjes van de spruitjes en doe een bodempje water in een pan. Doe hierin de spruitjes en zet een deksel op de pan, kook ze gaar in een vijftien tal minuten. De spruitjes zijn klaar wanneer je er in kan prikken. Snijdt de rode ui, doe deze in een potje en doe hierover de balsamico, laat even staan.  Doe de spekreepjes bij de spruitjes en kruid deze met peper & zout, paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg de rode ui met balsamico toe en bak deze mee. 

Schil de appel, snijd in blokjes en doe er wat kaneel over. Wanneer de spekjes licht gebakken zijn doe je stukjes appel erbij. Bak het geheel tot de appel zacht is. 

Schil de zoete aardappel en snijdt in stukken. Doe deze in een kom met water op het vuur en kook ze gaar. Giet het water af en prak de zoete aardappel tot een puree. Doe hierbij het sinaasappelsap bij ( je kan er ook wat plantaardige melk bij doen als het wat smeuïger wilt), kaneel, kardemom, nootmuskaat en peper & zout. Let op met de kardemom die kan sterk doormaken dus doe er niet te veel van bij. 

Geniet van dit lekkere herfstgerecht! 

Liefs, 

Kayla