5 x bakken met aquafaba

22-08-2021

Elke vegan kent waarschijnlijk wel het magische wondermiddel aquafaba. Voor zij die nu denken aqua watte schrijf ik met alle plezier dit artikel. Hier leg je even uit wat het is, hoe je het beste gebruikt en geef ik je 5 bakrecepten mee. Klaar om de magische wereld van aquafaba te ontdekken? Hier gaan we! 

Aquafaba is eigenlijk het vocht dat je haalt uit een blikje kikkererwten. Nog niet zolang geleden, in 2015 om precies te zijn, kregen twee franse chefs het lumineuze idee om een mixer in het vocht te zetten. Wat bleek, het kikkererwten vocht werd een luchtige mousse die perfect gebruikt kon worden als chocomousse. Hierdoor geïnspireerd besloot een Amerikaanse veganist om wat suiker door de mousse te doen en het dan op te kloppen, plantaardige merengue was geboren. Geloof het of niet maar het vocht van kikkererwten kan je opkloppen tot een textuur die heel erg te vergelijken valt met opgeklopt eiwit. Zo kan je het perfect gebruiken voor merengue, botercremes of luchtig gebak maar ook voor mayonaise en de binding in sauzen. 

In dit artikel gaan we een beetje dieper in op bak recepten. In heel wat bakrecepten is aquafaba voor mij onmisbaar geworden. Ik deel hier graag vijf recepten met jullie. 

Aquafaba vormt zowat het hoofdbestanddeel van ongeveer elke soort botercreme die ik maak. Het zorgt voor een heerlijk luchtige crème die perfect spuitbaar is. Deze versie is een van de eerste die ik maakte en is niet gebaseerd op een klassieke versie. Wil je liever een klassieke botercreme vegan maken? Check dan zeker ook deze recepten ( ook allemaal met aquafaba) 

Speculaascupcakes met aquafaba botercrème

Bananen cupcakes met Zwitserse botercrème en dulche de leche

Vanille cupcakes met dubbele Italiaanse botercrème

Eerlijk is eerlijk, dit recept vraagt heel wat tijd maar het is het allemaal dubbel en dik waard. Dit  is een plantaardige versie van de gekende chocoladezoenen. Een krokante amandelbodem met een dun laagje confituur, met daarboven op een zachte merengue verguld met chocolade. Ongelofelijk lekker en zo nostalgisch. Het ijs dat erbij geserveerd wordt is trouwens ook op basis van aquafaba! 

Het recept vind je hier: Chocoladezoen met vanille-chili-ijs

Het gemakkelijkste recept voor dat je kan maken met aquafaba is merengue. Lekkere, krokante schuimpjes. Met deze vrolijke kleurtjes kan je ze perfect serveren bij de koffie. Al kan je in verschillende desserts merengue verwerken. Een klein overzichtje: 

Mango taartje met vanille-chili ijs, kokosmerengue en citroengel

Heerlijke zomerse vegan taart met rabarber en lemon curd

Het recept voor deze leuke schuimpjes vind je hier: Dubbel gekleurde vegan meringues

Schuimpjes zijn natuurlijk lekker en perfect om een taart te decoreren maar een klassieke lemon merengue taart hoort natuurlijk niet met schuimpjes. Deze hoort gebrand te worden op de taart zodat hij niet helemaal krokant is. En of dat gewoon plantaardig kan! 

Het recept vind je hier: Citroen meringue taart

Tot slot kan je ook heerlijk ijs maken met aquafaba! Qua textuur heeft het iets tussen roomijs en sorbet. Het leukste is dat je er alle kanten mee op kan. Zo experimenteerde ik al met heel wat verschillende smaken. Ik geef jullie een paar opties mee: 

Watermeloenijs met munt en komkommer

Mango taartje met vanille-chili ijs, kokosmerengue en citroengel

Vegan ice cream cookies sandwich met oreo ijs

Zo, dat was het eerste deel van "bakken met aquafaba". Aangezien dit wondermiddeltje standaard in mijn kast zit en ik ook elke keer nog nieuwe dingen ontdek zal er zijn wel een tweede deel volgen! So stay tuned. 

Liefs, 

Kayla