Appeltrifle met dadelkaramel 

09-10-2020

Het zal niemand verbazen, maar ik ben echt een fan van kookwedstrijden. Er zijn er volgens mij weinig die ik nog niet heb gezien #sorrynotsorry. Momenteel ben ik bezig met Heel Holland Bakt. Helemaal geïnspireerd door de aflevering waarin ze een trifle moesten maken, waagde ik me ook aan een gezondere vegan versie. 

Dit plantaardig alternatief bestaat uit drie laagjes. We beginnen met een appel-havermoutkoek met pindanootjes, daarboven komt een dadelkaramellaagje om te eindigen met luchtige kokosslagroom, afgewerkt met gebakken appeltjes. Naast vegan is het dessertje ook glutenvrij en volledig vrij van geraffineerde suikers! 

Ik had nog een beetje kokosroom over van deze Cake van rode biet met citroen en tijm en nog een flesje Alpro in de koelkast staan. Het beetje slagroom is dus het enige "ongezonde" hierin, maar dat kan je heel makkelijk veranderen door de kokosroom te verdubbelen. 

Dit heb je nodig voor 4 grote glazen 

Voor de havermoutkoek

- 150 gr havermout 

- 20 gr kokosolie 

- 1/2 banaan 

- 75 gr pindanoten 

- 4 appels 

Voor de dadelkaramel 

- 170 gr dadels 

- 100 ml plantaardige melk 

- 10 gr kokosolie 

- vanille 

- snufje kaneel en zeezout 

Voor de room 

- 2 blikken kokosmelk ( zet dit de dag voordien omgekeerd in de koelkast) of 1 blik kokosroom en 100 ml Alpro opklapbare room 

- 1/2 zakje klopfix

Zo maak je het 

Begin met de appels te schillen. Gooi de schillen niet weg! Je kan er lekker appelthee van maken. Doe ze samen met een stokje kaneel en eventueel steranijs in een kom met water en laat lang genoeg koken. Et voila, lekkere warme appelthee, je kan er eventueel nog wat agavesiroop bij doen als je van zoet houdt. 

Wil je meer zero waste tips? Volg dan mijn Instagram! Daar deel ik er regelmatig enkele tips in mijn story's. 

Nu verder met de koek. Verwarm de oven voor op 180°. Mix de havermout in een blender tot je meel krijgt. Smelt de kokosolie en hak de pindanoten fijn. Doe dit allemaal samen in een kom. Rasp hierin 3 van de 4 appels en prak de banaan hierin plat. Kruid het mengsel af met kaneel en wat kardemom. 

Persoonlijk vind ik het zoet genoeg met de banaan en de appel, rekening houdend dat er nog een karamel over komt. Maar de echte zoetebekjes onder ons kunnen nog wat agavesiroop erbij doen. Doe het mengsel op een bakmat en druk het uit met je handen. Zet het voor +/- 30 tot 40 minuten in de oven. De koek is klaar wanneer hij goudbruin wordt aan de randjes. Laat het daarna even afkoelen zodat het krokant wordt. 

Voor de dadelkaramel doe je alle ingrediënten in een blender en mix je tot je een glad mengsel hebt. 

Om de kokosslagroom te maken zet je het blik de dag voordien omgekeerd in de koelkast. Wanneer je het blik uithaalt, draai je het om en doe je het open. Giet het kokoswater uit het blik zodat je alleen een dikke substantie overhoudt. Deze klop doe je in een kom en klop je op, dit duurt langer dan gewone slagroom. Wanneer hij luchtiger wordt kan je er een half zakje klopfis bij doen om hem wat dikker te maken. 

Snijd de overige appel in kleine stukjes. Bak deze in een pan met een beetje kaneel. De appeltjes zijn klaar wanneer ze zacht zijn. 

Je kan dit dessert serveren in aparte glazen of in een grote kom. Belangrijk is dat het doorzichtig is zodat je de laagjes mooi ziet. Verkruimel de havermoutkoek en gebruik die als bodem, giet hierover de karamel en spuit dan de room erop. 

Blijf herhalen tot alles op is. Werk af met de gebakken appeltjes. Laat de trifle nog een paar uur in de koelkast staan. 

Geniet ervan!

Liefs, 

Kayla