All about chickpeas. Snacks, lunch, dinner en dessert met kikkererwten. 

09-07-2021

Let's talk about chickpeas. Onmisbaar in elke keuken als je het mij vraagt. Kikkererwten zijn echt zo ongelofelijk veelzijdig en super gezond. Kikkererwten zijn peulvruchten en daarom een goede bron van eiwitten als je plantaardig eet. Daarnaast bevatten ze ook een hoop vezels wat dan weer zorgt voor een verzadigend gevoel. Ze komen voor in verschillende vormen en je kan ze op 101 verschillende manieren gebruiken. Zo heb ik altijd een pot droge kikkererwten in mijn kast staan. Die gebruik ik in de eerste plaats als bakknikkers voor mijn taartbodems of ik mix ze tot meel als glutenvrij alternatief. Al zullen de meeste mensen wel bekend zijn met kikkererwten uit blik en daar heb ik ook zeker een voorraad van in mijn kast staan. Daarvan gebruik ik niet alleen de peulen zelf maar ook het vocht waarin ze zitten! Kikkererwtenvocht wordt ook wel aquafaba genoemd en is de perfecte eiwitvervanger in al je baksels, maar daarover vind je hier meer: 5 x bakken met aquafaba

In dit artikel deel ik jullie graag een overzichtje mee van verschillende recepten die je kan maken met kikkererwten. We gaan van hummus, tot burgers, curry en zelfs dessert.  beloof je nadat je dit artikel gelezen hebt rep je je naar de winkel om een voorraad kikkererwten in te slaan. 

Snack: 

Wie kikkererwten zegt, zegt onmiddellijk hummus. Deze super hippe dip is in elke winkel te vinden tegenwoordig en gelukkig maar! Hummus kan je heel gemakkelijk zelf maken en je kan er eindeloos mee variëren. Ik geef jullie enkele receptjes mee, ideaal voor bij de borrel of gewoon als snack. 

Lunch: 

Om nog even verder te gaan op de hummus. Je kan deze ook perfect verwerken in een gerechtje. Zoals hier in deze Gevulde koolbladeren met basilicum hummus en zure puree


Het hoofdingredient van dit broodje tonijnsalade is, jawel: kikkererwten! Super simpel om te maken en stukken beter dan brood salade uit de winkel, al zeg ik het zelf. Maar kikkererwten lijken in de verste verste toch niet op tonijn? Klopt, maar dankzij een velletje nori krijg je toch de ziltige smaak die je zoekt. 

Het recept vind je hier: Vegan broodje tonijnsalade


Kikkererwten zijn ideaal als glutenvrije vervanger. Zowel gemalen tot meel als gewoon geprakt. Door hun neutrale smaak kan je ze heel gemakkelijk op smaak brengen. Deze burgers zijn ideaal om te maken als je een overschot kikkererwten hebt van een ander recept. Je kan je ze gemakkelijk op voorhand maken en een paar dagen in de koelkast bewaren. Of vries ze in zo heb je altijd een lekkere, makkelijke burger op voorraad. 

Het recept vind je hier: 

Glutenvrije vegan burgers met kikkererwten en zoete aardappel

Een overschotje aan kikkererwten kan je heel gemakkelijk opwerken door ze te roosteren. Die je kan je dan perfect als borrelhapje gebruiken of in een salade gooien voor een extra bite. Hier koos ik voor dat laatste, lekker gekruid met wat z'atar en peper en zout. Je doet ze simpelweg een paar minuten in de oven of airfryer en they're ready to go. 

Het recept vind je hier: Rode biet couscous met kokos tofu en geroosterde kikkererwten

Naast hummus is falafel waarschijnlijk het meest gekende product op basis van kikkererwten. Deze kan dus ook niet ontbreken in de lijst. Falafel zijn balletjes van gemixte kikkererwten met een hoop kruiden. Ook hier kan je weer alle kanten op gaan. Ik maakte deze keer een pita met een ongelofelijk lekkere tahindressing. 

Het recept vind je hier: Pita falafel met gegrilde aubergine en overheerlijke tahindressing 

Dinner: 

Chickpeas all day, everyday. Je kan kikkerewten ook perfect in je avondmaal gebruiken. Ideaal als bijgerecht of in een curry. Liever iets licht? Ga dan voor deze Geroosterde aubergine met harissa kikkererwten en yoghurt munt dressing


Dit mini buffet is ideaal voor tijdens een gezellig avond met vrienden. Lekker wat food sharen en van verschillende dingen proeven. Geroosterde kikkererwten zijn daarbij onmisbaar en super gemakkelijk! 

Het recept vind je hier: Midden-Oosters minibuffet

Ook in een curry passen kikkererwten perfect. Op deze manier kan je heel eenvoudig een goede bron van eiwitten toevoegen. De peulvruchten nemen ook heel gemakkelijk smaken op, wat perfect is in een curry natuurlijk. 

Het recept vind je hier: Bloemkoolcurry

Dessert: 

Door hun neutrale smaak kan je kikkererwten zelfs gebruiken in desserts. Ideaal voor een gezond alternatief en helemaal glutenvrij! 

Enkele jaren geleden ontstond de trend om raw cookie dough te eten. Eerlijk is eerlijk het deeg zelf blijft het beste van het hele koekje. Ik maakte er hier een gezonde versie van. Jawel hoor op basis van kikkererwten. Een kommetje vol plantaardige eiwitten met een lekkere zoete twist. 

Het recept vind je hier: Healthy vegan cookie dough

Eigenlijk is dit simpelweg de gebakken versie van het cookie dough van hierboven. Iets minder zwaar maar nog steeds even lekker. 

Het recept vind je hier: Chocolate chip cookies

Tot slot nog een super simpel en heel gemakkelijk receptje. De zoete variant op de geroosterde kikkererwten, lekker omhult in chocolade. Ongelofelijk lekker als je het mij vraagt. 

Het recept vind je hier: Gezonde chocoladerotsjes met kikkererwten

Zo zijn we aan het einde gekomen van dit overzichtje van recepten met kikkererwten in de hoofdrol. Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen inspireren om met dit fantastisch product aan de slag te gaan. 

Liefs, 

Kayla