5 x recepten met tofu

01-04-2021

Heel vaak krijg ik de vraag van mensen dat ze tofu hebben proberen te bereiden maar dat het echt niet lekker was. Als dit je al overkomen is ben je dus niet alleen ;). Tofu heeft van nature weinig smaak en als je het gewoon bakt kan het heel rubberachtig smaken. Echter is tofu een fantastisch product waar je veel meer mee kan dan het alleen maar bakken. Ik geef jullie hier vijf super uiteenlopende recepten op basis van tofu om jullie te bewijzen dat deze eiwitbom echt een standaard in je koelkast moet worden. 

5 Tofu tips 

De eerste keer dat je tofu klaarmaakt kan ik zeker en vast geloven dat je geen idee hebt hoe je hier aan moet beginnen. Eigenlijk is het een beetje zoals met alle nieuwe dingen je moet durven op je bek gaan. Trial and error. Al is het natuurlijk wel fijn als er iemand is die je op voorhand tips geeft zodat je geen 100 keer opnieuw moet proberen. Met veel liefde en plezier deel ik dan ook 5 onmisbare tofu tips. 

Duik in de tofu wereld 

Voordat je met een product aan de slag gaat is het belangrijk om te weten wat je eigenlijk in huis hebt gehaald. Zo zijn er verschillende soorten tofu die allemaal in verschillende soorten gerechten gebruikt kunnen worden. Ik gebruik meestal zijde tofu of firm tofu. Daarnaast zijn er ook enorm veel verschillende manieren om tofu te bereiden.  Ga dus eerst op onderzoek uit, je zal verbaasd zijn over de wondere wereld van tofu. Mijn favoriete website hiervoor is: www.tofupedia.com

Drogen die handel 

Tofu wordt bewaard in een beetje water hierdoor blijft hij vochtig maar dit wil ook zeggen dat het geen marinade kan opnemen, lees: geen smaak kan absorberen. De oplossing voor dit probleem is de tofu drogen. Dit kan door hem droog te deppen maar het meest efficiënt is om het vocht eruit te persen. Dit kan met een tofu pers maar persoonlijk raad ik dit maar aan als je echt bijna dagelijks tofu gaat eten. Je kan ook de blok ook gemakkelijk in een propere handdoek draaien en er een grote stapel boeken opleggen. 

Vermijd marinades op basis van olie 

Olie zorgt ervoor dat de tofu de marinade niet goed kan opnemen en dat is juist wat we willen vermijden. Je marinade heeft wel iets van vocht nodig maar je kiest dan beter voor eender welke soort azijn ( balsamico, appel, rijst) , siroop, ketjap, sojasaus, sinaasappelsap of zelfs een beetje water. De tofu bakken in een pan met olie is geen enkel probleem dan is de marinade al opgenomen. 

Snijd in stukjes 

De tofu neemt de marinade beter op als je hem vooraf al in de gewenste vorm snijdt. Zorg er ook voor dat je de stukjes goed spreid zodat de marinade overal is. 

Een krokant jasje 

Om je tofu krokant te krijgen moet je zeker al de bovenstaande tips gebruikt hebben. Daarna kan je een beetje maizena toevoegen en eventueel nog paneermeel of panko. Belangrijk is ook om hoge temperaturen te gebruiken tijden het bakken. Persoonlijk maak ik mijn tofu altijd klaar in de airfryer ( 20 minuten op 180 °) maar je kan het ook bakken in de pan. Zorg er dan voor dat de olie echt heet is voordat je de tofu erin bakt. 

Ga voor kwaliteit 

Tegenwoordig vind je tofu in elke supermarkt. Heel vaak is dit de firm versie, af en toe kom je ook de silken tofu tegen.  Wanneer je echter naar een Aziatische supermarkt gaat zijn de opties veel uitgebreider en is de kwaliteit veel beter. 

5 x heerlijke tofu recepten 

Tofu smoothie bowl met mango en spinazie

Een smoothie bowl is ideaal voor een snelle maar gezonde start van je dag. Het is gemakkelijk en je moet geen enkele dag hetzelfde eten. Door een beetje tofu toe te voegen zorg je al direct voor een grote hoeveelheid eiwitten die je langer zullen verzadigen. 

Het recept vind je hier: Tofu smoothie bowl met mango en spinazie


Deze muffins zijn het perfect verantwoorde tussendoortje of ideaal als herstelmaaltijd na een training. De tofu levert alweer de nodige eiwitten maar zorgt daarnaast ook voor een luchtige textuur. De appeltjes zorgen voor een zoete smaak waardoor je helemaal niets van de tofu merkt. 

Het recept vind je hier: Tofu muffins met appel

Geloof het of niet maar een vegan quiche is echt makkelijker om te maken dan de klassiek versie. Wist je trouwens dat heel wat supermarkten een eigen huismerk hebben van bladerdeeg en dat dit heel vaak vegan is? Echt geweldig want quiche is zo ongelofelijk makkelijk en lekker. Probeer zeker dit recept eens met prei en curry kruiden! 

Het recept vind je hier: Gezonde quiche met tofu en prei

Doordat tofu zo gemakkelijk smaken opneemt is het ideaal om toe te voegen in curry's. Het zorgt naast de gebruikelijke dosis eiwitten, ook voor een smaakvolle chewy bite. Daarnaast is het ook ongelofelijk simpel. Je droogt de tofu, snijdt het in stukjes, doet het bij de curry en dan is het alleen maar een kwestie van geduld. Hoe langer de tofu kan marineren hoe meer smaak hij krijgt. 

Het recept vind je hier: Pompoen curry met tofu & sinaasappel

De mascarpone van deze tiramisu is op basis van silken tofu. Een heel geslaagde plantaardige variant op de traditionele mascarpone wat zorgt voor een heerlijke vegan tiramisu. Het beste van al, hij staat in no time op tafel. 

Het recept vind je hier: Vegan tiramisu met silken tofu

Tot zover een overzichtje met verschillende tofu recepten. Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje heb motiveren om een keer tofu te gebruiken in de keuken. Vergeet niet trial and error! Voor je het weet ben je helemaal verkocht voor dit geweldige product en ligt het standaard in je koelkast. 

Liefs, 

Kayla